HJERTEKNUSERE, ORDFORVIRRING & "LÆRERYRKET"

 

Da var første uke med jobbing her i Kambodsja over. Det har vært så flott og lærerikt, men også slitsomt.

På Joy of Cambodia har jeg allerede rukket å bli kjempe glad i alle de fine barna. Det er en stor gjeng med hjerteknusere fra ca. 3-10 år, gutter og jenter. Så det er ikke noe problem å stå opp kl 06:10 for å dra på jobb.

Noe annet som er kjempe kjekt er at vi ikke bare leker med ungene (det hadde vært utrolig slitsomt), men vi får også være med å undervise! Jeg er blant annet med å ha engelsk med barna i "kindergarden", men der leker og synger vi mest egentlig.
Engelskundervisning har jeg også for 4.klassingene. Jeg fungerer jo egentlig som en assistet, men jeg får masse spillerom og har egentlig hatt det meste av undervisningen her hittil (til og med en hel time alene). Kanskje like greit siden engelsken til læreren ikke er helt tipptopp (hehhh). Kambodsjanere sliter spesielt med et par ting når det gjelder engelsk. F.eks:

- de klarer ikke si "th", så "think" blir til "sink", "thank you" -> "sank you"

- de hører ikke forskjell på "sh" og "s", så det sier de litt om en annen "she" -> "se"

- de kutter endinger av ord, vet ikke om det er fordi de ikke gidder å si resten av ordet, eller om de bare ikke vet det, så vi har ganske ofte gjetteleker her. Når de sier "ri" mener de "rise" eller "right" (de har btw. over hundre ord for ris her)

Men tilbake til undervisningen..
 Jeg har også matte med 4.klassingene, kjenner de ganske godt etterhvert. Her får jeg også masse spillerom, men jeg underviser ikke så mye egentlig. Men jeg er masse alene med de, for læreren stikker med en gang han har forklar de hvordan de løser oppgavene. Kjekt å gjøre litt matte igjen, selv om det ikke er på så sykt høyt nivå.
Sist, men ikke minst så har jeg pianoundervisning! Det begynte vi med i dag faktisk, er bare en gang i uken. Det var så kjekt, og guttene (ja, er bare gutter og en jente) var så flinke og giret på å lære.Ellers vil jeg bare informere om at med en gang begravelsen som var uti gaten ble avsluttet, så startet en ny en i en annen gate.. typisk. (se tidligere innlegg)
 og så hadde vi en ganske tidig opplevelse på Khmer-undervisningen i dag: det er så utrolig liten forskjell på de fleste ord her, så om man bare plasserer tunget litt feil eller noe så kan det man sier få en helt annen betydning. Så i dag da vi skulle lære å si "mais" klarte Marie å si "vagina" opp til flere ganger.. Tror det blir tryggest at vi bare la vær å kjøpe/bestille/snakke om mais når vi er her nede, heheh.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits