GUS

TAKKNEMLIG

Dette er dagen for å mimre tilbake til gode stunder. I helgen har jeg nemlig vært på X-global; reunion på Gå Ut Senteret. 
 Endelig fikk klassen møtes igjen og det var akkurat som før! Føltes nesten som om vi fortsatt gikk på skolen og at alt var helt normalt.

Naturligvis poppet det opp masse fine minner fra året i løpet av helgen, og selvfølgelig ble det mange tanker tilbake på oppholdet mitt i Kambodsja. De fantastiske ungene jeg fikk bli kjent med, den spennende kulturen som ble mitt hjem og alt det spennende jeg fikk væøre med på. Wow, jeg er så takknemlig! 

Må bare smile av disse bildene!

NB! Hvis noen lurer er Gå Ut Senteret en misjonsskole i Hurdal. Der kan du ta et år på Global Disippel-linjen. Året begynner med 2 måneders forberedelse til uteoppholdet, 4,5 måneders langt uteopphold i et land i Sør-Amerika, Afrika eller Asia og til slutt 2 måneder med refleksjon og Bibelundervisning. ANBEFALES!

THE END OF AN AMAZING YEAR

Har helt glemt å vise dere bildene fra avlsutningen på GUS. Det var en kjempekjekk dag med mye liv og morro. En helt fantastisk avslutning på et uforglemmelig år.

Dette har virkelig vært et spennende og lærerikt år jeg kommer til å huske lenge! Jeg er så takknemlig for alle vennene jeg har fått; både i Norge og Kambodsja. Jeg er heldig!


 


Meg og kjæresten


Hus 8


Team Kambodsja


Brasil-teamene
GLEDE ER..

.. når man får møte sin Kambodsjanske "familie" igjen!

Når vi var i Kambodsja hadde vi veldig god kontakt med den Kambodsjanske mentoren vår og hennes familie. De bodde rett ved siden av oss og hjalp oss med så og si alt!  De ble som en familie for oss. De arbeider for Normisjon og har vært så heldig å få besøke Norge i år, noe vi er utrolig glad for alle sammen selv om vi bare får se og være med de i to dager. 

Province

 De siste ukene i Kambodsja gikk kjempe fort. Vi hadde kjempe masse på timeplanen med ting vi ville gjøre før vi skulle tilbake til hjemlandet igjen og mange venner vi ville nyte den siste tiden med. Det ble dermed lite tid til blogging, så jeg tenkte dere skulle få se litt bilder fra da vi var ute i provinsen og besøkte noen prosjekter som Normisjon er med å ha.

Ettersom vi bodde i Phnom Penh, Kambodsjas hovedstad hadde vi ikke vært på landsbygden over lenger tid før denne turen. Selv om Phnom Penh ikke er en typisk storby som vi nordmenn tenker på med skyskrapere, moderne bygninger, t-baner osv. (Hvertfall er det slikt jeg forbinder storbyer med) var det stor forskjell fra Phnom Penh til landsbygden.

Husene var enklere, de fleste jobbet med jordbruk, nesten alle hadde dyr av forskjellig slag, maten var annerledes og livsstilen var rett og slett helt forskjellig fra byen.

 

DETAILS


Etter jeg kom hjem fra Kambodsja har jeg delt rom med min gode venninne Ragnhild, noe jeg er kjempe glad for.
Til tross for et dårlig utgangspunkt med furuvegger og rosa-rødt interiør har vi fått det veldig trivelig. 


DO NOT WORRY

Fra i dag til og med onsdag har jeg eksamen i interkulturell kommunikasjon. Det er rart og uvant å skulle skrive en saklig og gjennomtenkt oppgave igjen. Har tross alt ikke hatt lekser og innleveringer på nesten et år! Akkurat nå er jeg litt stuck og stresset og vet ikke hvor jeg skal videre med oppgaven, det er tusen tanker i hodet og ingen gir mening, men regner med at med en god nattsøvn og ny energi så ordner det seg.Litt visdom og oppmuntrende ord i en stressende tid :)
"Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage."
matt 6:34


et stk spent menneskeJeg er tilbake i Norge, og jeg må si jeg er mildt sagt sjokket over hvor kaldt det er her. Femti grader forskjell fra Kambodsja!

Om ikke lenge lander også kjæresten min, Håkon i Norge. Han har vært i Brasil mens jeg har vært i Kambodsja. Så nå er jeg kjempe spent og gleder meg veldig til å se han! Rart å tenke på at vi ikke har sett hverandre på 4,5 måneder.

KAOS

Marie, Solveig og Kaja har startet å pakke....

Rommet ser for tiden slik ut.. Baggen min veier 30 kg, med andre ord: jeg har ikke med å gå på, så nå er det bare håndbagasjen som skal fylles opp.

PORTRAITS, CAMBODIA

Disse go'ingene (se bilder under) har jeg ikke sett på over en måned. Vi har nemlig vært ute å reist og sett mange forskjellige prosjekter og provinser.

 Vi er nå tilbake til Phnom Penh hvor pakkingen for hjemreisen til Norge er begynt. Vi nyter våre siste dager med å være med alle de gode vennene vi har fått her samtidig som vi prøver å få gjort en del av det vi vil savne mest når vi drar. Som å dra på marked, danse (tradisjonell), besøke Daughters og andre fine cafeer vi liker veldig godt og selvfølgelig besøke arbeidsplassen vår som vi har brukt masse tid på. 

WHITE

I dag sa vi hade til de siste nordmennene som var igjen etter misjonsturen vi var på, spiste lunch på daughters og en liten tur på Russian Marked hvor jeg blant annet fikk kjøpt et par gaver, noe småting meg selv og stoff til et etui til Bibelen min jeg skal få sydd.

I morgen er det på'an igjen med reising og liv på landsbygda, så sekken er pakket og klar. Der skal vi være i ti dager, og besøke to prosjekter i to forskjellige provinser, det blir spennende.

Ellers drømmer jeg i dag meg vekk på pinterest om hvite, fine rom i store åpne leiligheter:

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

Pinned Image

There's a story behind every person. There's a reason why they're the way they are.

FEST I HIMMELEN!

 

Denne uken har vært annerledes enn alle andre uker og opplevelser vi har hatt ellers i Kamodsja.  

Jeg sitter igjen med en hel haug med inntrykk og minner som jeg har litt vanskeligheter for å rydde opp i. Utrolig mye har skjedd på bare noen få dager og jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne. Men, på mandag dro vi sammen med en god gjeng fra Normisjon i Norge til Kampong Chhnang for å ha storaksjon. Dette er tredje gang det arrangeres. 

I løpet av uken var vi på fire forskjellige steder rundt i provinsen, hvor vi på formiddagen hadde møte for barn hvor det dukket opp ca. 600-700 barn. Her fikk de høre om Jesus, synge og danse. Alle barne fikk også sin egen krone og en gave. Team Kambodsja fikk være med å bidra med dansen "Let the Love flow" som alltid slår ann blant Kamodsjanerne. 

Samtidig som barnemøtet pågår blir team sendt ut for å besøke hjem i området hvor de forteller om Jesus, ber for syke og inviterer de med på ettermiddagsmøte for de voksne. Dette fikk vi også muligheten til å være med på 3/4 dagene. Det var en stor utfordring for de fleste av oss på teamet, selv har jeg aldri vært med på noe lignende og jeg skal ærlig innrømme at jeg ble litt skreggslagen da vi kom til første hus og en av tolkene sier "Let's start, tell them about Jesus!" . Da ville de at vi skulle stå for snakkingen mens de oversatte. Det var selvfølgelig ikke annet å gjøre enn å ta utfordringen. Etterhvert hev også Kambodsjanerne seg på og vi fikk en fin blanding av "norsk" og "kambodsjansk" snakking.

Etter et par spennende timer hvor vi evangeliserte i hjemmene til folk, bar det tilbake til campen for å gjøre oss klar til voksenmøte. Nesten hver dag så det ut til at det ikke skulle dukke opp særlig mange, men etterhvert strømmet det på med folk, det slo aldri feil. Alle møtene som ble holdt var spennende og underholdende. Før selve talen var det tradisjonell dans, dramastykker, sang og musikk. Igjen måtte Kamodsja-teamet bidra med "Let the Love flow"-dansen i tillegg til et dramastykke til musikk vi hadde øvd inn.

Til slutt ble det åpnet for at dem som ønskte å ta i mot Jesus i sitt liv lov til å komme fram å be frelsesbønn. Det var utrolig å se hvor mange som ville dette og det  var ikke et eneste møte hvor det ikke kom en tåre i øyekroken hos meg.

Etterpå var det åpent for bønn!
  De som ønskte å bli bedt for, ble bedt for. Dette er enda en ting jeg egentlig har vært så mye borti før, å be for andre og be om helbredelse. Så jeg ble mildt sagt overveldet av alt vi fikk oppleve i bønnefeltet. Folk som nesten ikke kunne se fikk synet tilbake, personer som var så svak at de så vidt kunne gå, kunne plutselig løpe! Smerter som folk hadde hatt over lenger tid, hos noen i flere år ble borte osv. Jeg har aldri vært med på noe lignende! Gud kan VIRKELIG gjøre mirakuløse ting!


En liten oversikt over aksjonen i tall:

 - Over 2000 barn, pluss en hel skole med barn har fått høre evangeliet
 - 80 team har vært sendt ut til nabolag og landsbyer
 - Over 5000 middagsporsjoner er delt ut
 - 478 flere har blitt kristne 

How lucky i am to have someone that makes saying goodbye so hard

De siste dagene har vært kjempe fine men også utrolig triste.

I dag hadde vi vår siste dag på Joy of Cambodia. Alle ungene var samlet, det ble mye tårer både fra oss og barna. De første timene brukte vi bare på å trøste barna, og leke med dem så både de og vi fikk noe annet å tenke på. Etterpå hadde stabben stelt i stand en liten fest for oss med brus, kjeks og balonger. Det kom selvfølgelig enda flere tårer da alle barna sang velsignelsen på Khmer (språket deres) til oss, sjefen hadde en rørende tale og et av barna ba for oss og veien vår videre.

Jeg er så heldig som har fått lov til å bli kjent med disse fantastisk gode ungene, og så heldig som har fått all den kjærligheten jeg har fått av dem! Nei, jeg kan rett og slett ikke få ord på hvor mye de betyr for meg og hvor glad jeg har blitt i de.

 

VIDEO: HVERDAG PÅ JOY OF CAMBODIA

Har igjen prøvd å satt sammen en liten film fra Joy of Cambodia, så dere får se litt mer enn bare bilder fra der jeg jobber.
Redigeringsprogrammet ville ikke helt jobbe på lag med meg denne gangen, men det er da noe ;)

FUN TIMES AT JOY

For tiden holder vi på med forberedelser til avlsutning på Joy of Cambodia hvor vi blant annet har laget kort til alle barna og forbereder skuespill og opptreden til "impuls" i kampong chhnang.KAMPOT PROVINCE


I helgen har jeg fått oppleve noe fantastisk. Teamet sammen med noen ungdommer fra internatet og mentoren vår med familien reiste nemlig til provinsen Kampot, for å besøke landsbyen hvor noen av studentene kommer fra. 

Landsbyen var noe helt annet enn "storbyene" som Phnom Penh og Siem Reap. Jeg trodde de levde enkelt i Phnom Penh, men det er ingenting i forhold til på landsbygden i Kambodsja. Vi hadde hørt at de vi skulle besøke bodde i et ganske så stort og fint hus, så jeg ble ganske overrasket da vi møtte et hus som kan sammenlignes med utboden vår hjemme i Norge. Men koselig var det, så absolutt. Vi ble møtt av en kjempe god og koselig mamma og søt, liten pappa som var veldig glad for å se oss. Videre ble vi vist til hagen hvor de blant annet hadde en ape og noen små kyllinger.

Mens vi ventet på mat tok vi oss en tur i nabolaget. Vi kjøpte Kambodsjansk dessert (ALDRI en slager), besøkte en kirke og stakk innom politiet for å fortelle dem at vi skulle overnatte der. Det sier litt om størrelsen på stedet, her kjente alle hverandre. 

Når mørket hadde lagt seg dro vi til en kirke hvor vi skulle sove. Her fikk vi leve på ekte Kambodsjansk vis, en grei øvelse til vi skal bo slik i tre uker. De fleste Kambodsjanere sover nemlig ikke på madrasser slik folk flest gjør i Norge, og som vi gjør i Phnom Penh men på tynne matter (typisk strandmatter man ligger på på stranden laget av strå) rett på gulvet, med myggnetting over. Det gikk overraskende fint, jeg sov utrolig nok veldig godt den natten. I tillegg måtte vi også gå på do på Kambodsjansk vis. ...  Noe jeg også lærte meg på denne turen, greit å kunne.

På lørdagen var vi på marked hvor det var mye liv og røre. I tempelet, som var kjempe fint med masse fine farger og vimpler. Vi var også på en liten motorsykkel tur langt ut på et jorde for å hente noen høns og krydder vi skulle bruke til matlaging. Tid til å slappe av i hengekøyen var det også. Dagen ble avsluttet med bryllup før vi dro tilbake til Phnom Penh. 

 

Bilder fra og utenfor tempelet:
Som alle andre steder i Kambodsja var det mange, skjønne barn omkring oss overalt i alle aldre.Fersk kokosnøtt-melk


Fra bryllupet. Vi hadde fått beskjed om å pynte oss, alle de andre studentene gikk med dongeribukse...*credits til Helen som tok med kamera og som også har tatt de fleste alle (?) bildene uten om fra tempelet ;) 
 

"Every child is a different kind of flower, and all together, they make this world a beautiful garden."

Som sagt er det ikke lenge igjen av arbeidstiden på Joy of Cambodia, dagsenteret jeg har jobbet på de siste månedene. Selv om det er slitsomt til tider og holde styr på haugevis av unger hvor flesteparten ikke kan engelsk og dermed ikke forstår hva jeg sier, blir det tungt å forlate disse utrolig gode og greie barna. 

For hver dag som går innser jeg mer og mer hvor glad jeg har blitt i dem, og hvor viktige de er for meg. Jeg kan bare nyte synet av dem leke ute i sanden, eller når de sitter ved pulten og gjør oppgaver. Jeg tar meg selv i å smile bredt av stolthet eller bare av tanken hvor herlige de alle sammen er.

Litt skrytebilder:


SKREDDERSYDD KJOLE

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra anre tur hos skredderen i dag. Har nemlig fått sydd meg to lange kjoler til. Det blir nemlig bryllup til sommeren, og flere bryllup blir det nok med årene. Var litt småting som måtte endres og fikses på så fikk bare den ene med meg i dag. Jeg ble kjempe fornøyd med begge to. I tillegg fikk jeg med matchende sløyfer til Håkon, men jeg de var litt små så spørs om jeg ikke må sy de selv. 

Her er en liten sneakpeak: 

 


BRAIDBUN
Enkel vri på dutt.

CAMBODIAN GIRLSNIGHT

Som nevnt i forrige innlegg hadde vi et lite "party" for jentene på internatet på lørdag. Det har desverre blitt sånn at vi er mest med guttene ettersom deres internat er på samme tun som vårt hus, i motsetning til jentenes internat som er litt lenger vekke. 

Men siden vi var hjemme alene fant vi ut at vi ville arrangere en "liten" sammenkomst for å bli enda bedre kjent og ha litt jentetid, det må jo til. Vi kjørte camodian style med frukt og brus, lek og morro. I tillegg var det en av jentene som hadde bursdag så da fikk vi feiret det også. 

Ellers har vi mye på programmet de kommende ukene. Vi har kun tre knappe uker igjen på arbeidsplassene, noe som begynner å kjennes i hjerteroten. Vi gjør alt for å utnytte de siste ukene og dagene, og prøver å glede oss over den siste tiden og ikke tenke så mye på at vi faktisk må reise fra alle barna og våre kjære kolegaer om ikke alt for lenge.

Når vi er ferdig å jobbe om 3 uker skal vi på en liten rundtur i Kambodsja hvor vi blant annet skal være med et team fra Norge i en uke, besøke noen av Normisjons prosjekter og til Siem reap for å jobbe med et prosjekt for jenter som har tatt valget om å komme seg ut av prostitusjon. Mye spennende som venter oss med andre ord! Da får vi også oppleve det å bo uti provinsen hvor det ikke nødvendigvis er så høy standard.

FRUKT

Jeg skulle egentlilg ha et innlegg om home-alone-girls-party'et vi hadde på lørdag, men så begynte jeg å laste opp bildene av all frukten vi handlet inn og skjærte opp til festen og fant ut at jeg måtte ha et helt dedikert til denne frukten. Nå var det kanskje ikke den mest uvanlige frukten vi hadde handlet inn da, men det var så fargerikt og fint.Frukt er et must når man skal ha besøk her i Kambodsja, og da måtte vi selvfølgelig kjøre på med det samme. Frukt, popcorn og Korean susi som jeg lærte å lage på lørdag.

Som jeg nevnte var det et "home-alone-party", normalt bor vi nemlig sammen med et eldre ektepar. De bor i underetasjen og vi i overetasjen, men vi deler kjøkken i tillegg til at hele huset er ganske åpent så vi ser veldig mye til de. Men nå har vi huset for oss selv og har hatt det en uke, må inrømme at det er ganske deilig. Ingen som henger over skulderen og ser på når vi lager middag, låser døren så vi ikke kommer oss inn, ingen som graver i søppelet og heller ingen som går inn på rommene våre for å sjekke om vi har skrudd av aircondition, hehe. Ingen vet hvor lenge de blir borte. Men for all del, det blir kjekt også å få de tilbake, det blir det :)


HJEMMELAGET LIMEJUICE

Utrolig nok har jeg klart å bli forkjølet her i Kambodska. Hvem skulle trodd at det gikk ann? Dette er heller ikke en vanlig, liten forkjølelse men jeg har nesten ikke hatt stemme de siste dagene. Det funker egentlig svært dårlig i og med at jeg er lærer her. Ingen synging blir det heller.
 
 Men jeg fikk et tips om å drikke varm lime juice så i dag, etter at meg og Helen hadde laget norske pannekaker satte jeg i gang med å lage hjemmelaget limejuice. 
Det er kjempe enkelt og veldig godt!

- Skjær limene i to
- Press ut saften gjennom en sil for å unngå steiner 
- Kok vann med sukker i
- Blant så limesaften og sukkervannet
- Smak det til

Limejuice er veldig populært her i Kambodsja, jeg har egentlig ikke blitt bitt av basillen enda, da den som oftest er veldig sur, men i dag fikk jeg jo velge selv hvor sur/søt den skulle være :) 

SKREDDERSYDDEKJOLER&STYRKE

I dag har jeg igjen vært hos skredderen for å få sydd to nye kjoler. Blir litt bryllup framover så da er det jo greit å ha noen, ekstra kjekt er det når de er skreddersydde. Håper de blir eenda finere enn forrige gang, var et par ting jeg ikke likte så godt med forrige kjole, men nå visste jeg litt mer hva jeg ville ha og ikke ha så satser på det går fint.
Ellers var vi i kirken i dag, noe som var utrolig deilig. Ga mye styrke og oppmuntring!

"Da vi ahr så stor en sky av vitner omkring oss, så la oss legge bort alt som tynger, og synden som så lett henger seg på oss, og holde ut i det løp som er lagt opp for oss, med blikket festet på han som er troens opphavsmann og fullender, Jesus."
    Hebr. 12.1-2 

BRYLLUP I KAMBODSJA

I dag var vi igjen så heldig å bli invitert i bryllup. Kanskje ikke såå big deal lenger, men det er no kjekt å bli invitert selv om det kun er fordi vi er hvite, neida.. joda.

Denne gangen var det et kristent bryllup, kjekt å få oppleve det også. I motsetning til alle de andre Kambodsjanerne brukte vi de samme kjolene som vi brukte i forrige bryllup. Mange kambodsjanere har utrolig mange kjoler som de bruker i bryllup o.l. og noen av dem går aldri med den samme to ganger. Det er det jo egentlig mange i Norge og som gjør, men her er det så utrolig mange bryllup at jeg lurer på hvordan det er mulig.

Vi fikset håret vårt selv denne gangen også, jeg er veeldig glad for det (selv om det ikke heller ble helt vellykket). Hårstilen her i Kambodsja er veldig forskjellig fra Norge, enten så drar de håret inntil hodet så man får tidenes sleik (noe jeg fikk erfare forrige gang vi skulle i bryllup) eller så lager de kjempe mye volum så det ser ut som om du har hele eifeltårnet gjemt inni håret eller noe sånt.

Men det var et kjempe fint bryllup og god mat :)

 

BOATTRIPNå er det deilig med helg, vi har langhelg til og med! Vi avsluttet arbeidsuken med vasking av håret til ungene på dagsenteret for å fjerne lus, klipping av negler og vasking av føtter.

På kvelden var vi på en kjekk båttur med noen danske, Lysom, Sithoun og barna, og noen av ungdommene fra internatene. Vi koste oss med deilig mat, lek og morro. 

I morgen venter blant annet bryllup, igjen vet vi ikke hvem vi skal i bryllup til.. hehehe 

1 YEAR

Godt nyttår folkens!
            Jeg håper dere alle har hatt en fin julefeiring og en koselig romjul og er nå klar til å ta fatt på det nye året som står i vente. 

Nyttårsaften er en kjekk dag som gjerne tilbringes sammen med venner eller familie. Man reflekterer over året som har gått og setter seg gjerne mål for det kommende.

For meg er nyttårsaften nå blitt til noe mer enn det, det var nemlig da Håkon og jeg ble kjærester på ordentlig. 2012 fikk altså en kjempe fin start for min del.

Jeg er kjempe heldig som får være sammen med min bestevenn. Vi finner på så masse kjekt i lag, både når vi er alene og med andre venner. Han er alltid trofast, omsorgsfull og tålmodig med meg. Han er også kjempe morsom, ingen andre får meg til å le mer enn han.


Som dere vet er jeg i Kambodsja nå, og Håkon i Brasil. Vi har vært borte fra hverandre i litt over to måneder og har litt over to måneder igjen. Kjipt at vi ikke får være med hverandre i dag, men det kommer nok maange flere "runde dager" oss i vente så det skal nok gå fint.

Jeg savner han kjempe masse og gleder meg skikkelig til å se han igjen, men jeg tror dette er en god og lærerik prøve ;) 

VIDEO: JUL PÅ JOY

Vi feiret som sagt jul på dagsenteret vi jobber på. Denne dagen prøvde jeg meg også litt fram med filmmulighetene på kameraet mitt. Nå har jeg satt det sammen til en liten filmsnutt. Var gøy å leke seg litt, men det kan nok bli enda bedre med litt øving :)

joy from Solveig Pedersen on Vimeo.

EN ANNERLEDES JUL

Vi hadde en fantastisk fin julefeiring 24.desember her i Kambodsja, men nesten enda kjekkere var da vi feiret jul med barna på dagsenter vi jobber på.

Det var en lang dag med mye aktiviteter og mange unger. Vanligvis er halvparten av barna der på morgenen og andre halvparten på ettermidagen.
Vi hadde aktiviteter for dem, som: fiskedamm, frakting av vannballong på hode, fargelegging, sang og dans. De fikk også vietnamesisk mat som vi var med å lagde. Midt på dagen hadde vi en liten pause da barna dro hjem for å ta på seg finstasen og hente foreldrene som kunne få lov til å være med. I pausen var vi så sliten av noen av oss tok en Kambodsjansk en og sov en god stund midt på flisegulvet.
Da barna kom tilbake var det pyntet til fest inne og ute. Som jeg har nevnt tidligere har vi fått laget t-skjorter til barna som julegave, jeg var veeldig skeptisk til at de skulle passe så jeg var ganske nervøs da barna kom. Men jammen santen gikk det seg til, var to gutter som måtte få to t-skjorter vi egentlig skulle gi til lærerne som da var ganske så store, men det gikk jo fint. Alle ble kjempe glad og de så veldig fine ut i de. 

Jeg er så heldig som får jobbe med disse fantastiske barna, de er virkelig skjønne og greie! 

 

Barna i t-skjortene:


Guttaboys

BATMAN

Det har blitt litt julepresanger til meg selv i det siste, blant annet denne batman t-skjorten jeg fant på marked i går. Såppas må man vel unne seg når man er vekke fra familie, venner og kjæreste i julen.

SUPERMANN&PRINSESSESUPERHERO

De to siste ukene har jeg holdt på med et kjempe gøyt prosjekt.
Siden det nærmet seg jul, hadde jeg veldig lyst til å gi noe til barna på dagsenteret jeg jobber på, så jeg designet to typer t-skjorter til dem. Etter å ha kommet fram med forslaget til resten av teamet om å få laget supermann og prinsesse t-skjorter til barna og alle var med på dette var det bare til å sette i gang med å skaffe t-skjorter. Det var ikke bare-bare å finne 40 lyserosa og  60 t-skjorter. Men til slutt fant vi noen som kunne produsere for oss. Det var mye styr med hvilke størrelser vi skulle velge og slikt, og jeg må si jeg fortsatt er litt nervøs om alle t-skjortene passer. Etter vi hadde hentet de 100 t-skjortene måtte de rett til trykkeriet for at vi skulle få de igjen i tide, og det gjorde vi!
   Jeg ble veldig fornøyd, og gleder meg kjempe mye til å dele de ut til ungene på tirsdag da vi skal feire jul med dem. Jeg tror de kommer til å bli kjempe glad, guttene elsker superhelter og alle jentene har prinsesse-sekker i tillegg til at de ikke har så masse klær.

JULFORBERDELSERHer er en fin liten guttunge i helsetrøye fra Kambodsja. Vet ikke om han kommer så langt med det løperhjulet på de veiene her, men det så nå ut som han koste seg med det :) 

I disse dager er det mange juleforberedelser på gang. Vi skal til sammen feire jul fire ganger her nede, en er overstått, tre igjen. Vi feiret jul med hundre barn i slummen forrige uke, 23.desember skal vi feire jul med ungdommene på internatene, 24.desember feirer vi jul for oss selv og 25.desember feirer vi jul med barna på dagsenteret vi arbeider på. Når vi skal feire jul med ungdommene må vi fremføre noe (sang, dans eller drama) og med barna skal vi også ha litt program. Så nå øver vi til innslag med sang og drama, planlegger julemiddag og julebakst. Julegavene er heldigvis, endelig i boks. Så nå kan julen SNART komme.

Vi er heldige som får feire såå mange ganger at Jesus ble født! WUHU!Being sick makes you miss home


Jeg er alltid kjempe "fin" på håret når jeg er syk. 

I dag da jeg var på jobb og hadde matte med 3.klassingene i andre time, følte jeg meg plutselig veldig uvell. Jeg satt og fargelagte og snakket med den andre læreren da jeg til slutt bare måtte legge alt fra meg og konsentrere meg om å ikke kaste opp. Å spy er nemlig det værste jeg vet om, ikke bare det å spy selv, men å se og høre andre spy også. Be meg gjerne om å ta en diare-bleie på sykehjemmet eller rense et heftig sår, men spy, nei det holder jeg meg unna. Til slutt fant jeg ut at dette var en lost case, så jeg fortet meg ned i 1.etg. for å finne et toalett. Jentedoen var selvfølgelig opptatt så jeg skyntet meg inn på guttedoen. Her i Kambodsja har de som oftest ikke toalett som vi kan sitte på som vi har i Norge, men toalett som er i gulvet. Så jeg lå meg på gulvet og satte i gang..
Det var selvfølgelig ikke lys inne på toalettet heller så jeg måtte ha døren oppe for at jeg skulle se noe som helst. Stakkars ungene som måtte høre på, hehe.

 Heldigvis jobber jeg med noen utrolig flotte mennesker og de sørget for at jeg fikk i meg drikke og komt meg trygt hjem. 

Jeg er egentlig svært sjeldent syk og hadde håpt på at jeg skulle komme meg gjennom oppholdet her i Kambodsja uten noe matforgiftelse eller noe som helst. Jeg var tross alt den eneste som var frisk for to uker siden da alle de andre jentene var sengeliggende. Men nå var det visst min tur også.

Siden sykdom sjeldent rammer meg føles det også som verdens undergang når det først skjer; og mye verre er det når man er på andre siden av jordkloden fra sitt hjem. Her var det ingen pappa som flettet håret mitt mens jeg kastet opp eller mamma som visste hva jeg burde drikke. Heller ingen kjæreste som kunne trøste meg og passe på meg så jeg hadde det godt. 

Heldigvis føler jeg meg litt bedre nå (som dere sikkert skjønner utifra bildene) og jeg satser på å være helt frisk og fin i morgen :) 

 

"A joyful heart is good medicine, But a broken spirit dries up the bones."

Proverbs 17:22 

 

Being happy isn't about what you have. It's about the thoughts you have.


I går feiret vi jul med 100 barn i slummen. Det var masse aktiviteter og underholdning for dem. Vi sang blant annet en sang for dem, noe vi selvfølgelig fikk beskjed om å gjøre rett før. Etterpå fikk de alle gaver og mat. Virket som de alle koste seg. Det var kjekt å se hele nabolaget samle seg, det var folk i alle aldre, fra nyfødte babyer til besteforeldre som ikke lenger har en eneste tann.

Hver gang vi er ute i mindre fine strøk blir jeg like overrasket. Det er utrolig å tenke på at folk bor som de gjør, men det er fantastisk å se hvilken livsglede de har til tross for dette.


BURGUNDERRØD


 Jeg har hatt en kjempe fin dag her i Kambodsja. Jeg jobber ikke på dagsenteret om fredagene denne måneden, i tillegg var det ikke fotokurs i dag heller så hadde helt fri fra jobb. Men vi hadde vår siste Khmer-time, takk og lov. Jeg syns det er kjempe vanskelig å lære språk på skolemåte, foretrekker å lære det ved å snakke med barna f.eks. 

Det nærmer seg jo jul, så vi dro til et shopping senter for å handle litt julegaver til hverandre. Der fant jeg også denne enkle men kjempe fine kjolen. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle finne et klesplagg her i Kambodsja som passer og er fint! Her er alle så utrolig små, og jeg har store problemer med å finne klær i min størrelse. Men nå var jeg veldig heldig med denne kjolen syns jeg, de hadde den i svart og så fikk nesten lyst å kjøpe den også, hehe! 

Santa Lucia

 

Siden det er 13.desember i dag og Santa Lucia, bestemte vi oss for å gå santa lucia tog på gutteinternatet som ligger rett ved huset vårt. Som jeg har nevnt tidligere har vi god kontakt med disse, da mentoren vår driver dette kristne internatet. 

Etter vi hadde spist en god og deilig middag hev Melissa og jeg oss på to litt tvilsomme sykler for å kjøre til bakeriet (første sykkeltur i Kambodsja, yey!) og kjøpe noe som kunne tilsvare lussekatter. Vi har  ikke stekeovn her så vi kunne desverre ikke bake dem selv. Vi endte opp med donuts, hehe. 

Da kvelden nærmet seg begynte vi å gjøre oss klare. Julepyntet vi hadde pyntet leiligheten med, endte opp i håret, og hvite kjoler ble tatt på. De fire eneste telysene vi har i denne leiligheten (adventslysene våre) ble også tatt i bruk. Etter en gjennomgang av santa lucia-sangen var vi klare!

Lysene ble slukket i hele bygningen, vi gikk inn på alle rommene i alle etasjene og sang og leverte ut "lussekatter". Ingen skjønte noenting da vi kom og ble helst stresset da de ikke hadde ryddet rommet, som om vi har det noe ryddigere..  Men de syntes det var kjempe kjekt og artig, og hadde aldri sett noe lignende.

KHMER LETTERS

De har så masse fint i butikken på Daughters. I helgen slo jeg til å kjøpte tre fine knagger som jeg skal ha på veggen i gangen når jeg en gang kjøper meg en fin hvit leilighet eller hus, hehe. Fikk også kjøpt meg en singlett og et nett med Khmer-skrift på. På singletten står det "love", på nettet står det "hope". Det er fine suvenir jeg kan ta med hjem, er ikke noe fan av sånt dill og dall som mange andre liker å kjøpe som suvenirer. Jeg er kjempe fornøyd.Hoppestrikk og Frisbee på Joy

En liten oppdatering fra Kambodsja. 

 Nå er en kjempe deilig langhelg akkurat over. Vi fikk blant annet besøk av mentor som hadde gruppe og indivudualsamtaler med oss. I den internasjonale kirken som vi går i, var det full julestemning med korsang og julespill. Vi har også anskaffet oss et fint, lite plastikkjuletre som vi har satt opp i "stuen". Det var selvfølgelig ferdigpyntet da vi kjøpte det.

Ellers koser vi oss fortsatt på jobb med engelsk, matte og pianotimer. Slitsomt er det selvfølgelig til tider spesielt når vi har undervisningen helt alene. Etter jul slutter en av lærerne og da har vi ikke lenger tolk eller andre lærere i klassene vi har, da står vi på egne bein.  

I dag prøvde jeg å grave fram mine gamle hoppestrikkferdigheter fra barndommen så jeg kunne lære dette til barna. Utrolig nok husket jeg ingenting, men etter et google-søk fikk jeg opp noen kjente hoppeleker. Dette slo godt ann både hos jentene og guttene, men det var litt kaos da alle ville hoppe samtidig og ikke ville vente på tur. 

 Frisbee'n vår fikk også tatt seg turen til Joy of Cambodia i dag. De klarte selvfølgelig å sette den fast i et tre bl.a. Ungene som klatret opp for å hente den, kom fort ned igjen da de fant ut at det var en hel sverm av maur som fikk de til å klø noe voldsomt. Men frisbeen kom ned til slutt etter mange kreative forsøk på å få den ned igjen. Akkurat nå ligger den på taket..

DAUGHTERS: changing lives for victims of trafficking in Cambodia

Lysom, kordinatoren vår her i Kambodsja hadde bursdag på torsdag, og siden hun har gjort så utrolig masse for oss og alltid stiller opp syntes vi hun fortjente en fin gave. Vi tok henne derfor med på Daughters hvor vi spiste lunch og fikk spabehandling. 

        Det er noe helt spesielt med Daughters, jeg får bare en skikkelig god følelse av å være der. Har sikkert fortalt om konseptet før, men forteller det igjen. Daughters er en organisasjon som hjelper jenter som er utsatt for sex-trafficking, ut av situasjonen de er i. Dette gjør de på forskjellige måter, bl.a. ved å gi dem undervisning og kunnskap som kan brukes for å komme ut i arbeid, de får rådgivning, muligheter for å delta på kreative kurs som: hip hop dansing, fotoklasser, musikktimer, designkurs osv. Worshops, osv. Les mer om dette HER

På Daughters-senteret vi var å besøkte i dag har de en kafè, spa-avdeling og butikk, her jobber jenter som har komt seg ut av trafficking-industrien. All inntektekten på senteret går til organisasjonen og lønn til jentene. Her er det god kvalitet på alt, maten er kjempe deilig, spabehandlingen er den mest profesjonelle vi har opplevd her i Kambodsja, og i butikken har de utrolig mye fint. Både maten, spabehandling og det som blir solgt i butikken er dyrere enn det man ellers kan kjøpe her i Kambodsja. Det er en fairtrade virksomhet og det gjør at jentene får en høyere lønn enn det de ville fått på lignende arbeidsplasser andre steder her i Kambodsja. Dette er et utrolig bra konsept!

Besøk gjerne nettisden deres for mer informasjon.  

BRAID & LONG SKIRT
WUHU, to outfits på to dager, det må jeg si, hehe.
 Går bare med lange skjørt for tiden. Hvis vi skal gå med shorts/bukse på jobb må den EGENTLIG være under knærne og det er ikke jeg særlig fan av, så da fungerer det fint med skjørt. 

Ellers har jeg det ekstra kjekt på jobb for tiden. Merker at de ungene begynner å bety mer og mer for meg for hver dag som går. De er alle så herlige og gir meg så mye glede og energi. Jeg har det så kjekt med dem, både når vi er ute å leker og i timene. Jeg har sagt det før, men det er så gøy å se hvordan de finner glede i så små ting som de gjør, og hvor utrolig giret de er på å lære! I tillegg er det fasinerende hvor bra vi kan kommunisere til tross for at jeg så vidt kan språket deres. Nei, vil ikke tenke på hvordan det blir å dra fra dem. De er rett og slett en stor velsignelse :) 


Rom.9.16
Så kommer det altså ikke an på den som vil eller anstrenger seg, men på Gud som viser godhet. 
(liten påminning) 

LEOPARD
Da jeg var i Thailand kjøpte jeg dette omslagskjørtet, jeg syns det var så praktisk og fint at jeg kjøpte et til lignende i svart og hvitt. Jeg er kjempe glad i leopard og klarte selvfølgelig ikke å ta med meg noe annet enn en truse med leopard-print, så da var det jo greit å få inn litt leopard i klesskapet her nede i Kambodsja, hehe.

I går fikk vi opp julelys i leiligheten, jeg må si det hjalp litt på julestemningen men tviler på at den julestemningen kommer til å bli komplett noen gang. Heldigvis handler ikke jul hovedsaklig om snø, julekaker, juletre og julepynt, men Jesus! Så det blir nok jul på oss også ;)

 

SOMMER I DESEMBER

Da var vi tilbake fra Koh Chang dere. Det var en utrolig deilig ferie, vi solte oss på lange hvite strender under palmetrærne og badet i varmt og deilig vann. I begynnelsen var vi alle røde, undervurderte solens styrke da det var helt overskyet første dagen. Etterhvert gikk fargen sagte men sikkert over til brunfarge og vi er alle fornøyd med det. Vi spiste også masse deilig mat, litt thai (kjempe sterkt) men det ble for det meste vestlig mat. 

Her var vi ved tempelet hvor det var en stor feiring. Det var satt opp mange boder, noen damer danset, det luktet røkelse over hele området og munker var å se overalt. Mange solgte disse blomsterdekorasjonene vi har på bildene over. Disse skulle vi sette på havet etter vi hadde tent lyset og røkelsen som var satt oppi. Da vi satt de på havet skulle vi ønske oss noe, og hvis lyset ikke slukket og ikke fløt inn igjen til land hadde liksom havet akseptert ønsket, og det skulle visstnok gå i oppfyllelse. Hehe, selvfølgelig fløt alle blomstene inn igjen. Men hele greien var kjempe koselig til tross for at det hele er oppspinn ;) 

Vi var også på en båttur hvor vi stoppet ved fire forskjellige småøyer i nærheten av øyen vi bodde på. Her snorklet vi og fikk sett masse forskjellige og fargerike fisk. Jeg har så og si aldri snorklet før så det var en artig opplevelse.

Selv om det er deilig med sol og varme så savner jeg Norge og vinterværet hjemme nå i juletider, det må jeg si. Blir ikke så mye julestemning her, men i helgen skal vi handle julepynt, så kanskje det blir en endring på det da.

Ellers hadde vi en meget dramatisk hjemreise, må innrømme at jeg var ganske redd der og da. Dere kan lese om det på Kambodsja bloggen HER hvis dere er interesert :)  

READY FOR KO CHANGI morgen stikker vi til Koh Chang, en øy som tilhører Thailand. Det blir nok utrolig deilig. Ikke alle værvarslene viser helt det vi vil de skal vise, men vi fant en som meldte fint vær, så vi satser på det! Planen er nemlig å sole oss og bli skikkelig brune. Kanskje ta en tur i regnskogen. 

Blogges  

WEDDINGCRASHERS


Dere vet de dagene hvor man sitter igjen med en skikkelig god følelse på slutten av dagen og kan si med hånden på hjertet at dette har vært en skikkelig bra dag. I dag har vært en sånn dag. Som sagt hadde vi ansvar for et ungdomsmøte for masse ungdommer i en provins utenfor Phom Penh. Det gikk som smurt og det virket som alle koste seg skikkelig. Vi hadde lovsang, lek, andakt, fortalte de om norsk jul og lærte de en kjempe gøy dans, hehe. 

Etter ungdomsmøtet dro vi hjem for å gjøre oss klar til bryllup! Pga. lange køer på vei hjem var vi kjempe seint hjemme og hadde veldig liten tid på å gjøre oss klar til bryllupet. Men vi rakk å få noen til å fikse håret vårt (hehe), noe som kostet $3. Men så var de ikke så profesjonelle heller da, jeg viste dem et bilde av en frisyre jeg ville ha, men endte opp med å se ut som Legolas fra Ringenes Herre, kjempe gøy... (merk: på bildet over hadde jeg tatt ut flettene).

Nevnte jeg at vi ikke kjente de vi skulle i bryllup til? Hehhee, syns det er utrolig komisk. Vi ble invitert av broren til bruden, og vi kjente bare to andre som var i bryllupet. Men det er visst  vanlig å invitere litt randomme, og når de ha rmulighet til å invitere noen hvite slår de jo til! 

Da vi kom inn i bryllupslokalet stirret alle på oss, noe vi egentlig har begynt å bli vant til. Vi var helt forvirret, vi visste jo ikke hvordan Kambodsjansk bryllup fungerte. Vi ble møtt av noen veldig hyggelige folk som vist oss til et bord med noen ledige plasser hvor vi satt sammen med noen innfødte. Det kom masse folk bort til oss og hilste og vi var jo helst stresset i tilfelle en av de var bruden. Plutselig ble det disket opp med mat til oss, rett etter rett. De vi satt med forsto sikkert at vi var litt forvirret for det tok ikke lang tid før de begynte å forsyne oss, var like før de begynte å mate oss også. 

Etterhvert fikk vi øye på brudeparet, de var utrolig fine. Vi hadde på forhånd fått vite at gjestene sjeldent fikk snakke med brudeparet så vi var innstilt på dette. Etter skåling, tradisjonell dans, kasting av brudebukett o.l. Stakk brudeparet for å skifte, det er nemlig vanlig å bytte kjole mange ganger i løpet av bryllupet. Da de kom ut igjen skjedde det vi ALDRI hadde trodd skulle skje, de kom bort til oss for å snakke. Skulle nesten tro de var kjendiser, hehe. De spurte også om de kunne ta et bilde sammen med oss, og det ville vi selvfølgelig. Det var syykt mange som tok bilder av oss da, det er helt vilt. Av og til skulle jeg tro vi var romvesner eller noe. 

På slutten av festen var det dansing som sto på programmet, det var utrolig vittig. De har en spesiell måte å danse på her, og vi hadde jo ikke peiling på hva vi gjorde egentlig, vi bare observerte og prøvde å gjøre det samme. Vi lærte oss også litt tradisjonell khmer dans, kjempe artig.

Nei, dette var en opplevelse for livet dere, det ble et ganske langt innlegg, kunne skrevet mye mer, men tror jeg sier stopp her :)  

JOY OF CAMBODIA

Nå  har vi vært i arbeid her i Kambodsja i to uker. Dagene flyr av gårde, det syns jeg egentlig er bra, det er et godt tegn på at vi trives. Det er rart å tenke på at vi allerede på tirsdag reiser til Thailand for en liten uke ferie hvor vi får solt oss litt og slappet av. 

I forgårs hadde jeg med meg kameraet på den ene arbeidsplassen, noe som var meget populært. Der var det absolutt ingen problem å finne noen som ville bli tatt bilde av. 
    Her er et par av bildene jeg tok: Ellers har vi i morgen ansvar for et ungdomsmøte ute i en provins. Der skal det visst være ca. 100 ungdommer så det blir utrolig spennende. På kvelden skal vi i et bryllup til to randome folk. Det er andre bryllupet vi er invitert til, utrolig vittig at de bare inviterer folk selv om de ikke kjenner de. Siden vi skulle i bryllup dro vi til skredder for å få sydd kjoler til anledningen. Kjolene ble kjempe fine, men ikke alle satt som skudd desverre. Brystpartiet på min kjole var blant annet aalt for liten og skviser absolutt alt som er å skvise, men vi får no bare gå med de kjolene i morgen å se hva vi kan gjøre med de.

OUTFIT: INDIAN PATTERN

Syns den nye toppen jeg kjøpte var ganske kul, og veldig grei å ta over en kjole når jeg er lei av å gå med de kjolene jeg har med meg ;)

 

KAFÉKOS

Litt bilder fra gårsdagen. Vi koste oss på kafé med deilig vestlig mat, hehe. Det gjør alle nøgd og glad.

Etter møtet på Khmer i dag, dro vi til en internasjonal kirke. Det var utrolig deilig å få litt åndelig input på eget språk, eller hvertfall et forståelig språk (engelsk). 

NEW SHIRT


I dag har vi faktisk vært i en butikk-butikk, ikke på marked altså. Var egentlig ikke noe særlig fint der, men syns denne var ganske kul på.


KHMER TRADISJONELL BEGRAVELSE


dette er et bryllup, men de ser nesten helt like ut

I dag opplevde jeg noe jeg trygt kan si man aldri hadde opplevd i Norge. Kl 06:00 om morgenen ble vekket av utrolig høy tradisjonell Khmer musikk. Tradisjonell Khmer musikk er.. ok å høre på en liten stund, men ikke mer enn fem minutter. Jeg tror vi alle var ganske forvirret der vi lå og etterhvert meget irritert, for denne musikken stoppet aldri. Ok, dette kan faktisk ikke forklares. Men musikken spilte, og spilte, og fortsatte å spille da vi dro til jobb kl 07:00 om morgenen, og tro det eller ei, de spilte søren meg musikk når vi kom hjem fra jobb også. Da hadde de også satt opp et stort telt i gaten rett utenfor huset vårt, vi skjønte da at det var en begravelse. Her i Kambodsja feires begravelser og bryllup i telt som de setter opp i hvilken som helst gate som passer dem, og spiller som sagt drithøy musikk. Så dette var altså en begravelse, kjempe trist, Ja.. men jeg må si jeg fikk et lite sjokk da jeg fikk det fortalt at dette kommer til å vare 2-4 dager.

SUNSET


I går hadde vi besøk av noen fra nordmisjon. Av de fikk vi bl.a. høre litt om prosjektene deres som vi skal få være med på. Vi var også ute å spiste på en takterasse (16.etg.) sammen med disse og mentoren vår og hennes familie. Det var kjempe kjekt og alle ble gode og mette. Det var en utrolig fin utsikt over hele byen, og den fikk vi sett i dagslys, solnedgang og i mørket.

Nå har vi vært her i to uker og en dag, og hatt det relativt godt. Vi stortrives her vi bor med god mat og alt vi kan tenke oss. Er utrolig takknemlig for dette, men det er tross alt ikke det vi er her for, så det skal bli godt å begynne å arbeide i morgen. Dere skal få litt mer info om arbeidsplassene jeg skal jobbe på seinere.

Akkurat nå regner, tordner og blåser det noe fælt her i Phom Penh, men satser på at det bare er en liten byge ;)

 

KO CHANG

Da har vi bestilt bussbilletter til Ko Chang, en Thailandsk øy, ikke så langt fra Kambodsja altså. Vi har nemlig en uke ferie i slutten av november, så det blir digg. Kommer nok til å gå mest i soling siden det ikke er så mange muligheter til det her i Kambodsja. Men vi skal nok få tid til å utforske øyen også!


NECKLACEDigger det nye smykket jeg har kjøpt meg her i Kambodsja. Litt utenom det vanlige, samtidig som det har litt indianer-stil. Har kjøpt et annet stilig smykke også, men det funket ikke låsen på selvfølgelig. Det går ikke ann å åpne det, så får bytte lås når jeg kommer hjem.

FRIDAG

I dag har vi hatt Khmer-skole, hvor vi har prøvd å lære språket de snakker i Kambodsja. Ganske greit, for lærerne kommer  hjem til oss. Endelig følte jeg faktisk at jeg forsto noe av dette språket. Dere skulle bare visst hvor mange forskjellige lyder det fins i det språket, og vi klarer jo selvfølgelig ikke å uttale noen av de så det kreves trening! Assistenten til læreren vi hadde i dag var utrolig høffelig, men hadde litt problemer med å holde inn lattereren til tider.

Ellers hadde vi fri i dag, ingen planer, kjempe digg selv om vi lagde egne planer ganske så fort etter språkkurset. Meg og Helen møtte en venninne som kom til Phom Penh i går. Det var utrolig kjekt, det er så random eller hva jeg skal si å møte kjente i Kambodsja av alle plasser. På en uke har jeg møtt to stk! Men vi koste oss hverfall veldig. Da tok forresten meg og Helen tuktuk alene, ehhehe. Føler meg som en lite barn igjen da det å ta bussen til byn var veldig stort.

Etter vi hadde møtt Miriam (venninnen vår) dro vi til en park eller noe hvor mange studenter pleier å henge, det var utenfor et universitet. Der møtte vi resten av jentene på teamet, noen jenter fra jenteinternatet og noen av guttene. Der spilte vi litt .. ja hadde jeg bare visst hva det var vi spilte.. Det er veldig populært her i Kambodska, de kaster/sparker på en liten dings som om det skulle vært en ball, men det er ikke en ball, ganske gøy egentlig. Etterpå satt vi bare å koste oss i hverandres nærvær, snakket og ble bedre kjent med navneleker og sånn. Enkelte navn her er så vanskelig! På vei hjem vurderte vi å hive oss bakpå mopedene til gutta, men slapp av mamma, vi tok tuktuk i stedet ;) 


random bilde av meg selv


Genialt konsept, delivery ice cream, litt sånn frozen yoghurt aktig. Har ikke prøvd det da, men skal deffinitivt testes us ;) 


Meg, Helen og Miriam


På egne bein
(Helen sine bilder)

Nå er det akkurat en uke siden vi forlot Norge for å reise til Kambodsja. En uke har på mange måter følt som mange flere uker i og med at vi har opplevd så utrolig masse. Men i dag var første dagen hvor Team Kambodsja sto på egne bein og var ute å vandret alene! Uten lærer, Linda, som nå har reist hjem og uten vår kjære mentor og hennes mann som har passet så godt på oss og vist oss rundt i Kambodsja. Vi hadde leid en tuktuk for hele dagen og benyttet oss derfor av sjangsen til å reise inn til sentrum for å kose oss litt sammen. Tuktuk er forresten fremkostmiddelet vi bruker som oftest her i Kambodsja, det er helt fantastisk! Vi koste oss med is på blue pumkin og vandret langs "the riverside" og så på nattlivet. Kambodsja er jo ikke akkurat det tryggeste stedet å rangle på kveldene, men vi overlevde! Team Kambodsja har forlatt redet! 

SIEM REAP

 

Siden sist har jeg:
- holdt en stor edderkopp
- spist edderkopp
- blitt kræsket i, eller en moped ble smashet opp i bilen vår, helt normalt visst
- vært i Siem Reap
- sett tre kjente templer, blandt annet Angkor Vatt
- badet (endelig)
- solt meg (endelig) alle så rart på oss, veldig uvanlig å sole seg her i og med at de syns det er penest å være hvit
- matet en ape
- opplevd regn som kan sammenlignes med Bergen
- kjørt i over 12 timer
- vært på nattmarked
- lært å tisse uten å sitte meg på dolokket, kommer godt med her

Nå den første uken har vi hatt det litt ferieaktig. Vi har opplevd masse, vært på flere museum, fått en innføring i historien til Kambodska, reist litt og rett og slett kost oss skikkelig. Dette er litt pga. at vi har med oss den ene læreren vår som er med første uken for å få litt mer info om arbeidet her i Kambodsja, men og for å få en innføring i landet. Men oppi alt dette flotte har vi også sett vonde ting, og det skal bli spennende å få større innsikt og mulighet til å hjelpe pittelitt til med dette nå etterhvert. På lørdag begynner vi med språkkurs, Khmer er kjempe vanskelig men det går seg vel til etterhvert. 

PHOTOGRAPHY: KAMBODSJA

I dag har vi vært på farten i hele dag, det har vi forsåvidt vært hver dag, noe som gjør at det føles som vi har vært her flere uker allerede. I dag var vi blandt annet på "killing fields", et sted hvor store antall mennesker ble drept og lagt i massegraver under kommunistregimet Røde Khmer som var her i Kambodsja for ca. 30 år siden, 1/4 av hele befolkningen ble drept. Vi var også på et annet museum om dette, var helt forferdelig å høre om det landet har gått gjennom. Dette er hovedsaklig grunnen til at Kambodsja ligger sånn etter i utvikling. 

Vi var også en tur på et barnehjem hvor vi skal jobbe, der var det masse kjekke unger. Vi kan jo ikke snakke Khmer, men kommunikasjon går gjennom litt engelsk og kroppsspråk.

Her i Kambodsja er det også en organisasjon som heter "Daughters of Cambodia" som jobber for å få jenter og kvinner ut av sex industrien, det er nemlig mange av dem her. De har et besøkssenter hvor de har cafè, en liten butikk, museum og spa. Vi hev oss på alt sammen, så først spiste vi deilig mat, deretter så vi film om organisasjonen og noen av jentene der, vi fikk også kjempe billig fotpleie med pedikyr, kjempe deilig. Så kjøpte vi selvfølgelig litt i butikken. Hvirkelig et bra konsept!

Vi fikk oss også en tur på markedet og litt sightseeing, og middag på restaurant. Det er nesten billigere å spise ute enn "inne" her så. 

I morgen bærer det til Siem Reap, det blir spennende! 

KAMBODSJA BY NIGHT

I kveld kjørte vi til "the riverside" i Phom Penh, det er visst sentrum av byen, hvor det er en stor elv. Her skulle vi ut i båt sammen med mentorene våre og familien, to danske voluntører og to studenter fra internatet vi bor like ved. Da fikk vi sett Phom Penh utenfra og i solnedgangen, noe som var helt nydelig! På båten koste vi oss med pizza og hverandres nærvær.

Guttungene til mentoren vår er bare helt utrolig sjarmerende. Vi har alle blitt godt kjent med spesielt den eldste av de, i og med at yngstemann er litt sjenert. 

Khmer, tuktuk & russian market

En ny dag i Phom Penh, Kambodsja er over. Denne dagen har vært helt fantastisk og mye mindre stress enn i går. Det var nok godt for oss alle å få litt søvn. 

Dagen begynte med gudstjeneste kl 09:00 om morgenen, kristendom er ikke så stort her i Kambodsja så møtet ble bare holdt inni et rom på gutteinternatet. Hele møtet gikk på Khmer (språket de snakker i Kambodsja. Vi måtte også presentere oss og synge en sang (dette fikk vi vite 2 min før møtet). 

Etter gudstjenesten dro vi til "Russian Market", et stort marked med alt slags mulig, og alt var kjempe billig, vi kjøpte kjoler, skjørt, bukser og vesker m.m. alt til en billig pris. Det dyreste klesplagget vi kjøpte var vel $6, altså 36 kr.

 e

Happenings in Kambodia:

- kommunikasjonssvikt: Mannen i huset skulle be for maten, dette fikk ikke Marie og Helen med seg, til tross for at jeg sa det til de tre ganger, så de pratet i vei mens han ba

- Melissa har blitt en reser på pruting allerede

- vi har hatt to privatsjåfører i hele dag, luksus

- det er helt normalt å amme en baby bakpå en scooter

- jeg møtte en leder fra ungdomsgruppen min i kirken hjemme TO ganger i Phom Penh, syykt tilfeldig!

Førsteinntrykkene av Kambodsja


Det er kjempe rart å tenke på at vi faktisk nå er i Kambodsja, tror det fortsatt er litt uvirkelig for meg. Etter en lang flytur landet vi i Kambodsja ca. kl 09:00 lokaltid, dvs. at klokken var 04:00 hjemme i Norge. Varmen slo i mot oss da vi kom ut fra flyplassen, men det var visst "bare" 29 grader akkurat da. Vi ble møtt av en hel gjeng mennesker som hjalp oss med baggasje og hele pakken. Deretter kjørte vi til leiligheten vi skal bo i. Vi bor i overetasjen til et eldre ektepar. Etter litt ro og hvile spiste vi deilig Kambodsjansk mat med masse grønnsaker, ris og biff. Vi fikk oss også noen turer i tuktuk (form for taxi). Trafikken her i Kambodsja er helt vill. Det er mer unormalt å se en bil enn motorsykler her, det er ingenting som heter sikkerhetsbelter og hjelmer, og absolutt ingen trafikkregler, eller kanskje "førstemann til mølla". Det er helleringen begrensing for hvor mange det er plass til på en motorsykkel, det meste jeg så i dag var fem stk. Ellers er det utrolig dårlig standard på ting her sånn generelt, veiene, husene, bilene osv. Rart å tenke på at det er så lav standard i hovedstaden. Det har vært en ganske så heftig dag egentlig med masse inntrykk og opplevelser, så det skal bli deilig med litt søvn nå.

BTW. Skulle pusse tenner mens jeg skrev dette innlegget, men da jeg kom inn på badet så jeg en firfisle, æhh. Dette må jeg bli vant til. 

LOVE KNOWS NO DISTANCE

Jeg kan ikke fatte og begripe at i morgen er dagen jeg har gruet meg sånn til. Kjæresten min, Håkon går nemlig også på GUS, men skal ha praksisperioden sin i Brasil. Dette betyr at vi kommer til å være nærmere fem måneder vekke fra hverandre. Det skal gå fint, det er jeg helt sikker på; men jeg kommer til å savne han skikkelig, det skal jeg ikke legge noe skjul på! Jeg tror vi begge har noe kjempe spennende, og givende forran oss, og at vi kommer styrket ut av det hele. 

"Kast ALL deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere"
- 1 Peter 5,7

UTSENDELSEEtter skolen i dag tok vi alle på oss finstasen, på GUS skulle det nemlig feires. Det ble holdt en avskjedsfest/utsendelse for de globale disiplene som blir sendt ut til uken. Vi spiste deilig mat, lekte litt og hadde til slutt møte med lovsang, tale og bønn for hvert enkelt team. Ble nesten litt sentimental, men det skal bli godt å bare reise ut snart. Nå går vi bare rundt å venter. Gleder meg og til å få mulighet til å ta litt mer spennende bilder også, hehhehe.

 

3 dager igjen.

CAMBODIA HERE I COME!
Æhhh, det er i dag en uke til jeg reiser til Kambodsja. Det er helt utrolig. Nå begynner det virkelig å gå opp for meg. I dag hadde vi presentasjon om landet for resten av klassen i form av et "talk-show", vi er så kreative!  Så nå har vi lært litt om Kambodsja og er dermed litt mer klar for å reise.

Et av stedene vi skal jobbe:


I tillegg har vi fått en oversikt over de to første ukene vi er der, hva vi skal gjøre osv. Vi har noen kjempe filnke og strukturerte mentorer i Kambodsja, så det er en veldig detaljert og punktlig oversikt med masse innhold. Vi skal blant annet besøke diverse marked, på Kambodsjansk gudstjeneste, lære språk, besøke steder vi skal jobbe, få et innblikk i Kambodsjas historie ved å besøke museum o.l. Vi skal til og med en tur til Siem Reap hvor det kjente palasset Angkor Wat ligger. Vi skal bo i hovedstaden Phom Penh, så da blir det litt reising allerede første uken. Jeg gleder meg sånn! 

Siem Reap:
 

STILLEDAGI kveld og i morgen fram til middag skal dette bokstavelig talt praktiseres. Det skal være stilledag her på GUS. Mobilene og datamaskinene skal skrues av, vi skal være helt stille og fokusere på Gud, til og med snakking skal vi holde oss unna denne dagen. I begynnelsen syns jeg dette hørtes skikkelig rart ut, og så og si umulig. Men nå er jeg veldig positiv til dette og gleder meg. Det kommer til å bli deilig.

12 dager til avreise

KAMBODSJA BLOGG

Nå er det bare 17 dager til vi reiser til Kambodska. Hele teamet kommer til å blogge HER mens vi er der. Så hvis du er interesert i annen informasjon eller mer bilder og info enn det som kommer her på bloggen, så kan du sjekke ut der. 

 

FJÄLLRÄVEN KÅNKEN
Kaja og jeg måtte bare ta et kjapt snapshot rett før vi hoppet på toget på fredag siden vi begge hadde på oss fjällräven-sekkene våre. Jeg har vært kjempe glad i Fjällräven sekken min siden dag en. Ikke bare er den fin, men praktisk også. 

BOYFRIEND&I

Litt kjærestebilder, hehe.
Fint å ha litt bilder av oss når han er i Brasil og jeg er i Kambodsja i 4,5 måneder :( 

Redigering http://pixlr.com/o-matic/

VINTAGE MARKED

I morgen er det fredag og høstferie. Det skjer ting her, og tiden har dermed også gått kjempe fort. For halvannen uke siden var jeg og noen andre jenter på "Vintage Marked"  her i nærheten. Det var så masse fint der. Her er noe av det jeg kjøpte.
(smykke)


(armbånd)


(et superfint kakefat)
(diverse "sølv"-fat)Pluss noen hekleduker.

.. og alt var kjempe billig!

EVERYONE NEEDS A PLACE TO REST

Selv om det ikke var et hvitt og lyst rom som ventet meg på GUS som jeg hadde håpet på, har jeg funnet meg godt til rette. Det har blitt skikkelig hjemmekoselig. På lørdag kjøpte jeg også noen hvite tyll-gardiner på IKEA som vi har hengt foran sengene, det var nemlig en gardinstang der, så fant ut at den var gøy å ta i bruk. Så nå har vi en skikkelig koselig kosekrok i hjørnet meg sengene og dobbeltsengen som vi bare bruker til å slappe av i, lese i o.l.


Sommer i Hurdal

Her i Hurdal er det fortsatt sol og varme. Veldig uvant for meg å ha så fint vær i Norge i september, men deilig er det, virkelig!

Akkurat nå holder jeg på å skrive om min troshistorie, noe som er kjempe spennende og litt vanskelig på en gang. Det er så masse å kunne skrive fra opp gjennom hele livet mitt, men samtidig vanskelig å huske tilbake på ting som skjedde på barneskolen og ungdomsskolen.
KAMBODSJA-TEAMET


Jeg har nå vært på GUS en uke, holdt på å skrive et år, sikkert fordi det nesten føles slik. Jeg har det altså kjempe fint og storkoser meg. Folkene rundt meg her er kjempe greie og koselige, har allerede blitt godt kjent med de fleste. Spesielt godt kjent har jeg blitt med Kambodjsa-teamet (se bilde). Er kjempe glad og fornøyd med at jeg reiser sammen med dem, vi er en fin gjeng.

Dette var en superkort oppdatering, satser på en mer gjevnlig oppdatering etterhvert som jeg kommer mer skikkelig inn i internatlivet her.

hits