januar 2013

"Every child is a different kind of flower, and all together, they make this world a beautiful garden."

Som sagt er det ikke lenge igjen av arbeidstiden på Joy of Cambodia, dagsenteret jeg har jobbet på de siste månedene. Selv om det er slitsomt til tider og holde styr på haugevis av unger hvor flesteparten ikke kan engelsk og dermed ikke forstår hva jeg sier, blir det tungt å forlate disse utrolig gode og greie barna. 

For hver dag som går innser jeg mer og mer hvor glad jeg har blitt i dem, og hvor viktige de er for meg. Jeg kan bare nyte synet av dem leke ute i sanden, eller når de sitter ved pulten og gjør oppgaver. Jeg tar meg selv i å smile bredt av stolthet eller bare av tanken hvor herlige de alle sammen er.

Litt skrytebilder:


SKREDDERSYDD KJOLE

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra anre tur hos skredderen i dag. Har nemlig fått sydd meg to lange kjoler til. Det blir nemlig bryllup til sommeren, og flere bryllup blir det nok med årene. Var litt småting som måtte endres og fikses på så fikk bare den ene med meg i dag. Jeg ble kjempe fornøyd med begge to. I tillegg fikk jeg med matchende sløyfer til Håkon, men jeg de var litt små så spørs om jeg ikke må sy de selv. 

Her er en liten sneakpeak: 

 


BRAIDBUN
Enkel vri på dutt.

CAMBODIAN GIRLSNIGHT

Som nevnt i forrige innlegg hadde vi et lite "party" for jentene på internatet på lørdag. Det har desverre blitt sånn at vi er mest med guttene ettersom deres internat er på samme tun som vårt hus, i motsetning til jentenes internat som er litt lenger vekke. 

Men siden vi var hjemme alene fant vi ut at vi ville arrangere en "liten" sammenkomst for å bli enda bedre kjent og ha litt jentetid, det må jo til. Vi kjørte camodian style med frukt og brus, lek og morro. I tillegg var det en av jentene som hadde bursdag så da fikk vi feiret det også. 

Ellers har vi mye på programmet de kommende ukene. Vi har kun tre knappe uker igjen på arbeidsplassene, noe som begynner å kjennes i hjerteroten. Vi gjør alt for å utnytte de siste ukene og dagene, og prøver å glede oss over den siste tiden og ikke tenke så mye på at vi faktisk må reise fra alle barna og våre kjære kolegaer om ikke alt for lenge.

Når vi er ferdig å jobbe om 3 uker skal vi på en liten rundtur i Kambodsja hvor vi blant annet skal være med et team fra Norge i en uke, besøke noen av Normisjons prosjekter og til Siem reap for å jobbe med et prosjekt for jenter som har tatt valget om å komme seg ut av prostitusjon. Mye spennende som venter oss med andre ord! Da får vi også oppleve det å bo uti provinsen hvor det ikke nødvendigvis er så høy standard.

FRUKT

Jeg skulle egentlilg ha et innlegg om home-alone-girls-party'et vi hadde på lørdag, men så begynte jeg å laste opp bildene av all frukten vi handlet inn og skjærte opp til festen og fant ut at jeg måtte ha et helt dedikert til denne frukten. Nå var det kanskje ikke den mest uvanlige frukten vi hadde handlet inn da, men det var så fargerikt og fint.Frukt er et must når man skal ha besøk her i Kambodsja, og da måtte vi selvfølgelig kjøre på med det samme. Frukt, popcorn og Korean susi som jeg lærte å lage på lørdag.

Som jeg nevnte var det et "home-alone-party", normalt bor vi nemlig sammen med et eldre ektepar. De bor i underetasjen og vi i overetasjen, men vi deler kjøkken i tillegg til at hele huset er ganske åpent så vi ser veldig mye til de. Men nå har vi huset for oss selv og har hatt det en uke, må inrømme at det er ganske deilig. Ingen som henger over skulderen og ser på når vi lager middag, låser døren så vi ikke kommer oss inn, ingen som graver i søppelet og heller ingen som går inn på rommene våre for å sjekke om vi har skrudd av aircondition, hehe. Ingen vet hvor lenge de blir borte. Men for all del, det blir kjekt også å få de tilbake, det blir det :)


HJEMMELAGET LIMEJUICE

Utrolig nok har jeg klart å bli forkjølet her i Kambodska. Hvem skulle trodd at det gikk ann? Dette er heller ikke en vanlig, liten forkjølelse men jeg har nesten ikke hatt stemme de siste dagene. Det funker egentlig svært dårlig i og med at jeg er lærer her. Ingen synging blir det heller.
 
 Men jeg fikk et tips om å drikke varm lime juice så i dag, etter at meg og Helen hadde laget norske pannekaker satte jeg i gang med å lage hjemmelaget limejuice. 
Det er kjempe enkelt og veldig godt!

- Skjær limene i to
- Press ut saften gjennom en sil for å unngå steiner 
- Kok vann med sukker i
- Blant så limesaften og sukkervannet
- Smak det til

Limejuice er veldig populært her i Kambodsja, jeg har egentlig ikke blitt bitt av basillen enda, da den som oftest er veldig sur, men i dag fikk jeg jo velge selv hvor sur/søt den skulle være :) 

SKREDDERSYDDEKJOLER&STYRKE

I dag har jeg igjen vært hos skredderen for å få sydd to nye kjoler. Blir litt bryllup framover så da er det jo greit å ha noen, ekstra kjekt er det når de er skreddersydde. Håper de blir eenda finere enn forrige gang, var et par ting jeg ikke likte så godt med forrige kjole, men nå visste jeg litt mer hva jeg ville ha og ikke ha så satser på det går fint.
Ellers var vi i kirken i dag, noe som var utrolig deilig. Ga mye styrke og oppmuntring!

"Da vi ahr så stor en sky av vitner omkring oss, så la oss legge bort alt som tynger, og synden som så lett henger seg på oss, og holde ut i det løp som er lagt opp for oss, med blikket festet på han som er troens opphavsmann og fullender, Jesus."
    Hebr. 12.1-2 

BRYLLUP I KAMBODSJA

I dag var vi igjen så heldig å bli invitert i bryllup. Kanskje ikke såå big deal lenger, men det er no kjekt å bli invitert selv om det kun er fordi vi er hvite, neida.. joda.

Denne gangen var det et kristent bryllup, kjekt å få oppleve det også. I motsetning til alle de andre Kambodsjanerne brukte vi de samme kjolene som vi brukte i forrige bryllup. Mange kambodsjanere har utrolig mange kjoler som de bruker i bryllup o.l. og noen av dem går aldri med den samme to ganger. Det er det jo egentlig mange i Norge og som gjør, men her er det så utrolig mange bryllup at jeg lurer på hvordan det er mulig.

Vi fikset håret vårt selv denne gangen også, jeg er veeldig glad for det (selv om det ikke heller ble helt vellykket). Hårstilen her i Kambodsja er veldig forskjellig fra Norge, enten så drar de håret inntil hodet så man får tidenes sleik (noe jeg fikk erfare forrige gang vi skulle i bryllup) eller så lager de kjempe mye volum så det ser ut som om du har hele eifeltårnet gjemt inni håret eller noe sånt.

Men det var et kjempe fint bryllup og god mat :)

 

BOATTRIPNå er det deilig med helg, vi har langhelg til og med! Vi avsluttet arbeidsuken med vasking av håret til ungene på dagsenteret for å fjerne lus, klipping av negler og vasking av føtter.

På kvelden var vi på en kjekk båttur med noen danske, Lysom, Sithoun og barna, og noen av ungdommene fra internatene. Vi koste oss med deilig mat, lek og morro. 

I morgen venter blant annet bryllup, igjen vet vi ikke hvem vi skal i bryllup til.. hehehe 

hits