oktober 2012

PHOTOGRAPHY: KAMBODSJA

I dag har vi vært på farten i hele dag, det har vi forsåvidt vært hver dag, noe som gjør at det føles som vi har vært her flere uker allerede. I dag var vi blandt annet på "killing fields", et sted hvor store antall mennesker ble drept og lagt i massegraver under kommunistregimet Røde Khmer som var her i Kambodsja for ca. 30 år siden, 1/4 av hele befolkningen ble drept. Vi var også på et annet museum om dette, var helt forferdelig å høre om det landet har gått gjennom. Dette er hovedsaklig grunnen til at Kambodsja ligger sånn etter i utvikling. 

Vi var også en tur på et barnehjem hvor vi skal jobbe, der var det masse kjekke unger. Vi kan jo ikke snakke Khmer, men kommunikasjon går gjennom litt engelsk og kroppsspråk.

Her i Kambodsja er det også en organisasjon som heter "Daughters of Cambodia" som jobber for å få jenter og kvinner ut av sex industrien, det er nemlig mange av dem her. De har et besøkssenter hvor de har cafè, en liten butikk, museum og spa. Vi hev oss på alt sammen, så først spiste vi deilig mat, deretter så vi film om organisasjonen og noen av jentene der, vi fikk også kjempe billig fotpleie med pedikyr, kjempe deilig. Så kjøpte vi selvfølgelig litt i butikken. Hvirkelig et bra konsept!

Vi fikk oss også en tur på markedet og litt sightseeing, og middag på restaurant. Det er nesten billigere å spise ute enn "inne" her så. 

I morgen bærer det til Siem Reap, det blir spennende! 

KAMBODSJA BY NIGHT

I kveld kjørte vi til "the riverside" i Phom Penh, det er visst sentrum av byen, hvor det er en stor elv. Her skulle vi ut i båt sammen med mentorene våre og familien, to danske voluntører og to studenter fra internatet vi bor like ved. Da fikk vi sett Phom Penh utenfra og i solnedgangen, noe som var helt nydelig! På båten koste vi oss med pizza og hverandres nærvær.

Guttungene til mentoren vår er bare helt utrolig sjarmerende. Vi har alle blitt godt kjent med spesielt den eldste av de, i og med at yngstemann er litt sjenert. 

Khmer, tuktuk & russian market

En ny dag i Phom Penh, Kambodsja er over. Denne dagen har vært helt fantastisk og mye mindre stress enn i går. Det var nok godt for oss alle å få litt søvn. 

Dagen begynte med gudstjeneste kl 09:00 om morgenen, kristendom er ikke så stort her i Kambodsja så møtet ble bare holdt inni et rom på gutteinternatet. Hele møtet gikk på Khmer (språket de snakker i Kambodsja. Vi måtte også presentere oss og synge en sang (dette fikk vi vite 2 min før møtet). 

Etter gudstjenesten dro vi til "Russian Market", et stort marked med alt slags mulig, og alt var kjempe billig, vi kjøpte kjoler, skjørt, bukser og vesker m.m. alt til en billig pris. Det dyreste klesplagget vi kjøpte var vel $6, altså 36 kr.

 e

Happenings in Kambodia:

- kommunikasjonssvikt: Mannen i huset skulle be for maten, dette fikk ikke Marie og Helen med seg, til tross for at jeg sa det til de tre ganger, så de pratet i vei mens han ba

- Melissa har blitt en reser på pruting allerede

- vi har hatt to privatsjåfører i hele dag, luksus

- det er helt normalt å amme en baby bakpå en scooter

- jeg møtte en leder fra ungdomsgruppen min i kirken hjemme TO ganger i Phom Penh, syykt tilfeldig!

Førsteinntrykkene av Kambodsja


Det er kjempe rart å tenke på at vi faktisk nå er i Kambodsja, tror det fortsatt er litt uvirkelig for meg. Etter en lang flytur landet vi i Kambodsja ca. kl 09:00 lokaltid, dvs. at klokken var 04:00 hjemme i Norge. Varmen slo i mot oss da vi kom ut fra flyplassen, men det var visst "bare" 29 grader akkurat da. Vi ble møtt av en hel gjeng mennesker som hjalp oss med baggasje og hele pakken. Deretter kjørte vi til leiligheten vi skal bo i. Vi bor i overetasjen til et eldre ektepar. Etter litt ro og hvile spiste vi deilig Kambodsjansk mat med masse grønnsaker, ris og biff. Vi fikk oss også noen turer i tuktuk (form for taxi). Trafikken her i Kambodsja er helt vill. Det er mer unormalt å se en bil enn motorsykler her, det er ingenting som heter sikkerhetsbelter og hjelmer, og absolutt ingen trafikkregler, eller kanskje "førstemann til mølla". Det er helleringen begrensing for hvor mange det er plass til på en motorsykkel, det meste jeg så i dag var fem stk. Ellers er det utrolig dårlig standard på ting her sånn generelt, veiene, husene, bilene osv. Rart å tenke på at det er så lav standard i hovedstaden. Det har vært en ganske så heftig dag egentlig med masse inntrykk og opplevelser, så det skal bli deilig med litt søvn nå.

BTW. Skulle pusse tenner mens jeg skrev dette innlegget, men da jeg kom inn på badet så jeg en firfisle, æhh. Dette må jeg bli vant til. 

LOVE KNOWS NO DISTANCE

Jeg kan ikke fatte og begripe at i morgen er dagen jeg har gruet meg sånn til. Kjæresten min, Håkon går nemlig også på GUS, men skal ha praksisperioden sin i Brasil. Dette betyr at vi kommer til å være nærmere fem måneder vekke fra hverandre. Det skal gå fint, det er jeg helt sikker på; men jeg kommer til å savne han skikkelig, det skal jeg ikke legge noe skjul på! Jeg tror vi begge har noe kjempe spennende, og givende forran oss, og at vi kommer styrket ut av det hele. 

"Kast ALL deres bekymring på ham, for han har omsorg for dere"
- 1 Peter 5,7

UTSENDELSEEtter skolen i dag tok vi alle på oss finstasen, på GUS skulle det nemlig feires. Det ble holdt en avskjedsfest/utsendelse for de globale disiplene som blir sendt ut til uken. Vi spiste deilig mat, lekte litt og hadde til slutt møte med lovsang, tale og bønn for hvert enkelt team. Ble nesten litt sentimental, men det skal bli godt å bare reise ut snart. Nå går vi bare rundt å venter. Gleder meg og til å få mulighet til å ta litt mer spennende bilder også, hehhehe.

 

3 dager igjen.

LET'S TALK ABOUT SEX

 

 

Du tror gjerne at Gud hater sex, og at han nekter kristne å ha det. Du tror gjerne at Gud rett og slett er en kjiping som gjør alt for at vi ikke skal få oppleve dette gode som alle andre får; men heller ønsker at vi skal leve et liv i sølibat resten av livet. Dette er heldigvis feil! ;)

Gud elsker sex, og ser på sex som en bra ting, det var tross alt Han som skapte det! Allerede fra første side i Bibelen er det klart at Gud er for kjærlighet og sex mellom mann og kvinne. 
 
Sex blir beskrevet som noe vakkert i Bibelen, det er til og med en hel bok i Bibelen hvor man kan lese om intimitet og sex (Høysangen). 

Også i Det nye testamentet blir forholdet mellom mann og kvinne tatt opp mange ganger. Når Jesus en gang ble spurt om kjærlighet og ekteskap, minnet han tilhørerne sine om Guds plan fra 1. Mosebok. Ekteskap og sex er Guds gode gaver, gitt til menneskene før syndefallet. (Matt 19,4-6)

Hvis Gud ikke ville at vi skulle nyte sex, ville han ikke skapt det som noe så fristende og godt. Gud vil åpenbart at vi skal ha mye sex å ha glede av det!

 

Seksualitet er altså noe som i følge Bibelen er naturlig og godt, skapt og velsignet av Gud. Den er som ilden; den kan varme, lyse opp og gnistre som et fyrverkeri. Men en flamme som brenner uten kontroll kan være livsfarlig!  Derfor har Gud gitt oss klare retningslinjer for sex! Ikke for å gjøre oss noe vondt, men for å beskytte oss og verne om dette gode.

Seksuelt samliv er ment for en mann og kvinne som har lovet hverandre livslang troskap, og når de er villige til å ta ansvar for hverandre og for eventuelle barn. Sex er også en kilde til dypt fellesskap mellom to som har bundet seg til hverandre for resten av livet og elsker hverandre. 

 

Men i dagens samfunn fungerer ikke sex slik. Sex preger store deler av samfunnet, spesielt medier. Vi møter det i magasinene vi leser, aviser, tv-serier og andre programmer, filmer og ikke minst musikken. Sex er noe som selger og drar seere og lesere. 

Det at sex er blitt så vanlig i mediene har også ført til at samfunnets syn på sex er blitt endret. Sex er nødvendigvis ikke lenger noe man trenger å verne om i like stor grad som tidligere. Nå er det unormalt å være 18 år og fortsatt være jomfru eller å ikke ha sex med gutten/jenta man holder på med. I dag trenger man ikke en gang å være sammen med den man har sex med, og det blir sett på som helt normalt.
      Det meste er blitt tillat og lov.
 
Sex er i ferd med å bli eller er for noen en forbruksvare som vi kan bruke så mye vi vil, med dem vi har lyst til og når vi føler for det. 
  Men når man har sex blir man (tro det eller ei), bundet til den personen man har sex med, dette enten man vil det eller ei. Man blir «limt» sammen, ikke bare fysisk men også fysisk. Man blir ett! Når man da går fra hverandre, etter en natt, uker eller måneder, «rives» man fra hverandre. Når man etter hvert finner nye partnere, "limer" seg sammen med flere personer, vil "limen" etter hvert bli svakere og ha vanskeligheter for å "lime" seg til nye. Det blir etter hvert vanskelig å holde på et forhold og vanskelig å finne en man vil være "limt" til resten av livet. Spenningen forsvinner gjerne etter hvert og man sammenligner med tidligere sex-partnere. Dette vil ikke bare skade alle forholdene vi har vært gjennom men også oss som personer, gjerne følelsesmesig. Forstår dere bildet?

Gud ved hva som er best for oss, og det er derfor han har gitt oss disse retningslinjene som jeg nevnte tidligere. Ikke for å gjøre oss noe vondt, men nettopp fordi han vil at vi skal unngå vi risikerer ved ikke å følge dem.

Selvfølgelig kan det være vanskelig å motstå til tider men "den som venter lenge, venter ikke forgjeves"  ;) 
  

Gode grunner til at sex er verdt å vente på:
(fra verdt å vente på-kampanjen)

1. Mange tror at sex er nødvendig for å finne ut om du og kjæresten din "passer sammen". Det er mye viktigere å oppdage svarene på spørsmål som: passer personlighetene våre sammen? Interessene? Våre mål for livet? Vår vaner og uvaner? Osv.? Dette er spørsmål man ikke finner ut av i sengen. Dessuten kan den seksuelle tilpasningen ofte ta flere år i følge ektepar med erfaring ;)

2. Samleie og andre intime seksuelle aktiviteter vil binde deg og kjæresten sterkere sammen. Det er sant, men det gjør det vanskeligere å oppdage om forholdet deres bygger på ekte kjærlighet, eller om det egentlig bare dreier seg om forelskelse og fysisk tiltrekning som kan føre til store konsekvenser i etterkant.

3.  Å vente med sex betyr at du er villig til å vente med noe du egentlig har lyst på. Det innebærer villighet til offer og savn, en egenskap som også er helt nødvendig i et godt ekteskap. Å gi frivillig avkall på noe gjør at man vokser i følelsesmessig og åndelig modenhet.
 Hvis du ikke klarer å kontrollere seksualiteten din før ekteskapet, hvordan vil du klare det etter at du er gift?

4. Mange unge brenner seg på tidlig seksuell erfaring. Negative opplevelser kan gi følelsesmessige sår som det tar lang tid å bli kvitt. Uten den trygghet, tillit og trofasthet som ekteskapet gir, er det umulig å virkeliggjøre det Gud hadde tenkt med seksualiteten. 
Sex utenfor ekteskapet vil lett føre til en følelse av å være på prøve, og press om å lykkes. 

5. Når man venter med sex til ekteskapet må du og kjæresten din øve på å vise hengivenhet og kjærlighet på andre måter. Dermed utvikles det positive egenskaper og områder i forholdet deres som ellers lett kan bli overdøvet av sex. 
En tenåring sa det slik: I fjor var jeg sammen med en fin jente. Etter hvert ble sex det viktigste i forholdet vårt. Det var det vi så frem til hver gang vi møttes. Alt det andre vi drev med, ble liksom bare forberedelser til å kjærtegne og ligge med hverandre. Forholdet vårt ble derfor veldig overfladisk og tok slutt etter en stund.
 
6. Kjærligheten mellom to personer vokser ikke nødvendigvis på grunn av seksuelle opplevelser sammen. Det kan faktisk like gjerne ødelegges. Flere har opplevd at kjæresten mistet interessen for forholdet etter at de begynte å ha sex sammen. Sex er ikke alltid bevis på kjærlighet men kan være et tegn på egoisme og ønske om kortvarig nytelse.

7. Seksuelle erfaringer med andre personer kan skade evnen til å leve i troskap mot den du gifter deg med. Man sammenligner gjerne med tidligere seksuelle opplevelser og partnere.

8. Muligheten for å bli gravid og få barn er også der når man har sex. Er det noe du er forberedt på? Sex handler ikke bare om å elske hverandre, men også om det nye menneskelivet de kanskje blir foreldre til. Selvfølgelig har vi prevensjon som kan kontrollere vår fruktbarhet, men det har også bidratt til å løsrive seksuallivet fra sin opprinnelige sammenheng: ekteskapet. Samleie, livslang troskap og vilje til å ta ansvar for eventuelle barn som hører sammen i Guds plan.

9. Hvis du og kjæresten din har et godt forhold som går i retning av ekteskap, har dere ingenting å tape hvis dere venter med å ligge sammen til etter bryllupet. Tvert i mot vil dere ha mye å vinne: trygghet, respekt, økt selvkontroll, god samvittighet osv. 
Har du noen gang møtt et ektepar som har angret på at de ventet med sex til de giftet seg?
Dersom dere har et forhold som ikke ender i ekteskap, hva har dere da å vinne på å ligge sammen?

 

 

 

Selv er jeg 19 år, har kjæreste og har tatt valget å vente med sex til jeg gifter meg ;) 

 

 

 

CAMBODIA HERE I COME!
Æhhh, det er i dag en uke til jeg reiser til Kambodsja. Det er helt utrolig. Nå begynner det virkelig å gå opp for meg. I dag hadde vi presentasjon om landet for resten av klassen i form av et "talk-show", vi er så kreative!  Så nå har vi lært litt om Kambodsja og er dermed litt mer klar for å reise.

Et av stedene vi skal jobbe:


I tillegg har vi fått en oversikt over de to første ukene vi er der, hva vi skal gjøre osv. Vi har noen kjempe filnke og strukturerte mentorer i Kambodsja, så det er en veldig detaljert og punktlig oversikt med masse innhold. Vi skal blant annet besøke diverse marked, på Kambodsjansk gudstjeneste, lære språk, besøke steder vi skal jobbe, få et innblikk i Kambodsjas historie ved å besøke museum o.l. Vi skal til og med en tur til Siem Reap hvor det kjente palasset Angkor Wat ligger. Vi skal bo i hovedstaden Phom Penh, så da blir det litt reising allerede første uken. Jeg gleder meg sånn! 

Siem Reap:
 

LET'S SLEEP

Fine soveromWe shall never know all the good that a simple smile can do.STILLEDAGI kveld og i morgen fram til middag skal dette bokstavelig talt praktiseres. Det skal være stilledag her på GUS. Mobilene og datamaskinene skal skrues av, vi skal være helt stille og fokusere på Gud, til og med snakking skal vi holde oss unna denne dagen. I begynnelsen syns jeg dette hørtes skikkelig rart ut, og så og si umulig. Men nå er jeg veldig positiv til dette og gleder meg. Det kommer til å bli deilig.

12 dager til avreise

God understands

 

Source 

 

 

KAMBODSJA BLOGG

Nå er det bare 17 dager til vi reiser til Kambodska. Hele teamet kommer til å blogge HER mens vi er der. Så hvis du er interesert i annen informasjon eller mer bilder og info enn det som kommer her på bloggen, så kan du sjekke ut der. 

 

Float like a butterfly, Sting like a beeNår kvelden nærmer seg etter en lang da, elsker jeg å ta på meg en stor og god hettegenser. Her forleden fikk jeg meg en ny favoritt fra Urban Outfitters, hehe. Ikke er denne genseren bare stilig, men støtter organisasjonen WARchild.HEKLEDILLA

På bibelskolen er det kjempe mange som driver på å hekler og strikker og det er ikke måte på. Selv hadde jeg lagt strikketøyet bli liggende hjemme, men etterhvert begynte jeg å klø sånn i fingrene etter å ha noe håndarbeid å holde på med at jeg kjøpte meg heklenål og garn og lærte meg å hekle. Jeg begynte rett på et stort prosjekt, nemlig bestemorteppe, eller hva det heter. Planen er at det skal bli et stort teppe, men det kan da alltids bli et babyteppe også, om jeg skulle gå lei. Hehe, jeg har faktisk allerede tatt en liten pause fra teppet nå i høstferien, hvor jeg blandt annet har heklet et rosa etui til iPod'en min. 
 

USA

Jeg har SKIKKELIG USA-feber i dag. Det er dager hvor jeg savner USA utrolig mye, og bare kunne hoppet på første fly over dammen om jeg hadde muligheten. Det har jeg desverre ikke i nærmeste framtid. Men Mamma og Pappa kom hjem fra USA i dag, og hadde med seg litt til meg. Noe jeg fikk i gave og en del jeg hadde bestilt selv på nettet og fått sendt til Marianne. Det er typiske ting jeg savner fra USA. 
 


Spendex/shorts - NIKE/FOREVER21/TARGET


Supersøte pysjamasshortser jeg bestilte fra forever21


Milkduds, nerds og nye toms som jeg skal spare til jeg kommer hjem igjen fra Kambodska :)
FJÄLLRÄVEN KÅNKEN
Kaja og jeg måtte bare ta et kjapt snapshot rett før vi hoppet på toget på fredag siden vi begge hadde på oss fjällräven-sekkene våre. Jeg har vært kjempe glad i Fjällräven sekken min siden dag en. Ikke bare er den fin, men praktisk også. 

hits