november 2012

READY FOR KO CHANGI morgen stikker vi til Koh Chang, en øy som tilhører Thailand. Det blir nok utrolig deilig. Ikke alle værvarslene viser helt det vi vil de skal vise, men vi fant en som meldte fint vær, så vi satser på det! Planen er nemlig å sole oss og bli skikkelig brune. Kanskje ta en tur i regnskogen. 

Blogges  

WEDDINGCRASHERS


Dere vet de dagene hvor man sitter igjen med en skikkelig god følelse på slutten av dagen og kan si med hånden på hjertet at dette har vært en skikkelig bra dag. I dag har vært en sånn dag. Som sagt hadde vi ansvar for et ungdomsmøte for masse ungdommer i en provins utenfor Phom Penh. Det gikk som smurt og det virket som alle koste seg skikkelig. Vi hadde lovsang, lek, andakt, fortalte de om norsk jul og lærte de en kjempe gøy dans, hehe. 

Etter ungdomsmøtet dro vi hjem for å gjøre oss klar til bryllup! Pga. lange køer på vei hjem var vi kjempe seint hjemme og hadde veldig liten tid på å gjøre oss klar til bryllupet. Men vi rakk å få noen til å fikse håret vårt (hehe), noe som kostet $3. Men så var de ikke så profesjonelle heller da, jeg viste dem et bilde av en frisyre jeg ville ha, men endte opp med å se ut som Legolas fra Ringenes Herre, kjempe gøy... (merk: på bildet over hadde jeg tatt ut flettene).

Nevnte jeg at vi ikke kjente de vi skulle i bryllup til? Hehhee, syns det er utrolig komisk. Vi ble invitert av broren til bruden, og vi kjente bare to andre som var i bryllupet. Men det er visst  vanlig å invitere litt randomme, og når de ha rmulighet til å invitere noen hvite slår de jo til! 

Da vi kom inn i bryllupslokalet stirret alle på oss, noe vi egentlig har begynt å bli vant til. Vi var helt forvirret, vi visste jo ikke hvordan Kambodsjansk bryllup fungerte. Vi ble møtt av noen veldig hyggelige folk som vist oss til et bord med noen ledige plasser hvor vi satt sammen med noen innfødte. Det kom masse folk bort til oss og hilste og vi var jo helst stresset i tilfelle en av de var bruden. Plutselig ble det disket opp med mat til oss, rett etter rett. De vi satt med forsto sikkert at vi var litt forvirret for det tok ikke lang tid før de begynte å forsyne oss, var like før de begynte å mate oss også. 

Etterhvert fikk vi øye på brudeparet, de var utrolig fine. Vi hadde på forhånd fått vite at gjestene sjeldent fikk snakke med brudeparet så vi var innstilt på dette. Etter skåling, tradisjonell dans, kasting av brudebukett o.l. Stakk brudeparet for å skifte, det er nemlig vanlig å bytte kjole mange ganger i løpet av bryllupet. Da de kom ut igjen skjedde det vi ALDRI hadde trodd skulle skje, de kom bort til oss for å snakke. Skulle nesten tro de var kjendiser, hehe. De spurte også om de kunne ta et bilde sammen med oss, og det ville vi selvfølgelig. Det var syykt mange som tok bilder av oss da, det er helt vilt. Av og til skulle jeg tro vi var romvesner eller noe. 

På slutten av festen var det dansing som sto på programmet, det var utrolig vittig. De har en spesiell måte å danse på her, og vi hadde jo ikke peiling på hva vi gjorde egentlig, vi bare observerte og prøvde å gjøre det samme. Vi lærte oss også litt tradisjonell khmer dans, kjempe artig.

Nei, dette var en opplevelse for livet dere, det ble et ganske langt innlegg, kunne skrevet mye mer, men tror jeg sier stopp her :)  

JOY OF CAMBODIA

Nå  har vi vært i arbeid her i Kambodsja i to uker. Dagene flyr av gårde, det syns jeg egentlig er bra, det er et godt tegn på at vi trives. Det er rart å tenke på at vi allerede på tirsdag reiser til Thailand for en liten uke ferie hvor vi får solt oss litt og slappet av. 

I forgårs hadde jeg med meg kameraet på den ene arbeidsplassen, noe som var meget populært. Der var det absolutt ingen problem å finne noen som ville bli tatt bilde av. 
    Her er et par av bildene jeg tok: Ellers har vi i morgen ansvar for et ungdomsmøte ute i en provins. Der skal det visst være ca. 100 ungdommer så det blir utrolig spennende. På kvelden skal vi i et bryllup til to randome folk. Det er andre bryllupet vi er invitert til, utrolig vittig at de bare inviterer folk selv om de ikke kjenner de. Siden vi skulle i bryllup dro vi til skredder for å få sydd kjoler til anledningen. Kjolene ble kjempe fine, men ikke alle satt som skudd desverre. Brystpartiet på min kjole var blant annet aalt for liten og skviser absolutt alt som er å skvise, men vi får no bare gå med de kjolene i morgen å se hva vi kan gjøre med de.

OUTFIT: INDIAN PATTERN

Syns den nye toppen jeg kjøpte var ganske kul, og veldig grei å ta over en kjole når jeg er lei av å gå med de kjolene jeg har med meg ;)

 

KAFÉKOS

Litt bilder fra gårsdagen. Vi koste oss på kafé med deilig vestlig mat, hehe. Det gjør alle nøgd og glad.

Etter møtet på Khmer i dag, dro vi til en internasjonal kirke. Det var utrolig deilig å få litt åndelig input på eget språk, eller hvertfall et forståelig språk (engelsk). 

NEW SHIRT


I dag har vi faktisk vært i en butikk-butikk, ikke på marked altså. Var egentlig ikke noe særlig fint der, men syns denne var ganske kul på.


HJERTEKNUSERE, ORDFORVIRRING & "LÆRERYRKET"

 

Da var første uke med jobbing her i Kambodsja over. Det har vært så flott og lærerikt, men også slitsomt.

På Joy of Cambodia har jeg allerede rukket å bli kjempe glad i alle de fine barna. Det er en stor gjeng med hjerteknusere fra ca. 3-10 år, gutter og jenter. Så det er ikke noe problem å stå opp kl 06:10 for å dra på jobb.

Noe annet som er kjempe kjekt er at vi ikke bare leker med ungene (det hadde vært utrolig slitsomt), men vi får også være med å undervise! Jeg er blant annet med å ha engelsk med barna i "kindergarden", men der leker og synger vi mest egentlig.
Engelskundervisning har jeg også for 4.klassingene. Jeg fungerer jo egentlig som en assistet, men jeg får masse spillerom og har egentlig hatt det meste av undervisningen her hittil (til og med en hel time alene). Kanskje like greit siden engelsken til læreren ikke er helt tipptopp (hehhh). Kambodsjanere sliter spesielt med et par ting når det gjelder engelsk. F.eks:

- de klarer ikke si "th", så "think" blir til "sink", "thank you" -> "sank you"

- de hører ikke forskjell på "sh" og "s", så det sier de litt om en annen "she" -> "se"

- de kutter endinger av ord, vet ikke om det er fordi de ikke gidder å si resten av ordet, eller om de bare ikke vet det, så vi har ganske ofte gjetteleker her. Når de sier "ri" mener de "rise" eller "right" (de har btw. over hundre ord for ris her)

Men tilbake til undervisningen..
 Jeg har også matte med 4.klassingene, kjenner de ganske godt etterhvert. Her får jeg også masse spillerom, men jeg underviser ikke så mye egentlig. Men jeg er masse alene med de, for læreren stikker med en gang han har forklar de hvordan de løser oppgavene. Kjekt å gjøre litt matte igjen, selv om det ikke er på så sykt høyt nivå.
Sist, men ikke minst så har jeg pianoundervisning! Det begynte vi med i dag faktisk, er bare en gang i uken. Det var så kjekt, og guttene (ja, er bare gutter og en jente) var så flinke og giret på å lære.Ellers vil jeg bare informere om at med en gang begravelsen som var uti gaten ble avsluttet, så startet en ny en i en annen gate.. typisk. (se tidligere innlegg)
 og så hadde vi en ganske tidig opplevelse på Khmer-undervisningen i dag: det er så utrolig liten forskjell på de fleste ord her, så om man bare plasserer tunget litt feil eller noe så kan det man sier få en helt annen betydning. Så i dag da vi skulle lære å si "mais" klarte Marie å si "vagina" opp til flere ganger.. Tror det blir tryggest at vi bare la vær å kjøpe/bestille/snakke om mais når vi er her nede, heheh.

Første dag på jobb i Kambodsja


går ikke ann å ha innlegg uten bilde, har ikke bilder fra jobben, så da blir det et bilde av meg, hehee

Endelig skal vi begynne å gjøre noe litt fornuftig her i Kambodsja, hehe. Har jo kost meg veldig disse to ukene, men ble litt for mye av det gode etter hvert. Nå har jeg tre arbeidsplasser da, hvor jeg har forskjellige oppgaver på alle de forskjellige, så har ikke jobbe på alle stedene enda.

Dagen begynte på Joy of Cambodia, et dagsenter for barn i et slumområde. Da vi kom møtte vi en mann som sa "what can I do for you?", han visste tydeligvis ikke at vi skulle komme og jobbe der i over tre måneder, hehh. Men det gikk fint, han viste oss litt rundt,og plasserte oss i "kindergarden" hvor de hadde engelskundervisning. Plutselig ba læreren der oss om å lære de bokstaven "D". Skulle tro det var lett, men for oss som kun snakker et par ord Khmer var ikke det så lett som forventet. Men ungene fikk no skrevet ned noe som lignet på bokstaven "D" etter hvert ;)

Deretter var vi med å bære og fordele noen nye bord de hadde fått, regne treningsøkten med alle de trappene og den varmen.Vi var også med i en engelsktime for 3-4.klassinger, hvor vi hjalp de med uttalen av diverse engelske ord. Ellers var det masse leking! De hoppet visst over to skoletimer, så da var det jo ikke noe annet å gjøre. Etter to timer med lek, trøsting og løfting på barn var vi helt utslitt. Alle ville jo ha like mye oppmerksomhet hele tiden. Heiane, jeg har respekt for barnehage tanter!

Da vi kom hjem etter 4-5 timer jobbing, slang meg og Helen oss på sengen for å sove litt før vi skulle videre til neste jobb, internatet.

På internatet skal vi ha engelskundervisning to ganger i uken, i tillegg til at jeg skal ha pianoundervisning. I dag var det bare engelskundervisning, og det var over ALL forventning. Jeg var egentlig ikke så giret på det i utgangspunktet, i og med at jeg ikke er noe supergod i engelsk eller anser meg som en god lærer, men det var så kjekt! Det var ikke så mange studenter, 6 gutter og 1 jente, Men vi hadde det kjempe kjekt og ble enda bedre kjent (de er våre nærmeste naboer så har snakket litt med de før).

KHMER TRADISJONELL BEGRAVELSE


dette er et bryllup, men de ser nesten helt like ut

I dag opplevde jeg noe jeg trygt kan si man aldri hadde opplevd i Norge. Kl 06:00 om morgenen ble vekket av utrolig høy tradisjonell Khmer musikk. Tradisjonell Khmer musikk er.. ok å høre på en liten stund, men ikke mer enn fem minutter. Jeg tror vi alle var ganske forvirret der vi lå og etterhvert meget irritert, for denne musikken stoppet aldri. Ok, dette kan faktisk ikke forklares. Men musikken spilte, og spilte, og fortsatte å spille da vi dro til jobb kl 07:00 om morgenen, og tro det eller ei, de spilte søren meg musikk når vi kom hjem fra jobb også. Da hadde de også satt opp et stort telt i gaten rett utenfor huset vårt, vi skjønte da at det var en begravelse. Her i Kambodsja feires begravelser og bryllup i telt som de setter opp i hvilken som helst gate som passer dem, og spiller som sagt drithøy musikk. Så dette var altså en begravelse, kjempe trist, Ja.. men jeg må si jeg fikk et lite sjokk da jeg fikk det fortalt at dette kommer til å vare 2-4 dager.

SUNSET


I går hadde vi besøk av noen fra nordmisjon. Av de fikk vi bl.a. høre litt om prosjektene deres som vi skal få være med på. Vi var også ute å spiste på en takterasse (16.etg.) sammen med disse og mentoren vår og hennes familie. Det var kjempe kjekt og alle ble gode og mette. Det var en utrolig fin utsikt over hele byen, og den fikk vi sett i dagslys, solnedgang og i mørket.

Nå har vi vært her i to uker og en dag, og hatt det relativt godt. Vi stortrives her vi bor med god mat og alt vi kan tenke oss. Er utrolig takknemlig for dette, men det er tross alt ikke det vi er her for, så det skal bli godt å begynne å arbeide i morgen. Dere skal få litt mer info om arbeidsplassene jeg skal jobbe på seinere.

Akkurat nå regner, tordner og blåser det noe fælt her i Phom Penh, men satser på at det bare er en liten byge ;)

 

KO CHANG

Da har vi bestilt bussbilletter til Ko Chang, en Thailandsk øy, ikke så langt fra Kambodsja altså. Vi har nemlig en uke ferie i slutten av november, så det blir digg. Kommer nok til å gå mest i soling siden det ikke er så mange muligheter til det her i Kambodsja. Men vi skal nok få tid til å utforske øyen også!


NECKLACEDigger det nye smykket jeg har kjøpt meg her i Kambodsja. Litt utenom det vanlige, samtidig som det har litt indianer-stil. Har kjøpt et annet stilig smykke også, men det funket ikke låsen på selvfølgelig. Det går ikke ann å åpne det, så får bytte lås når jeg kommer hjem.

FRIDAG

I dag har vi hatt Khmer-skole, hvor vi har prøvd å lære språket de snakker i Kambodsja. Ganske greit, for lærerne kommer  hjem til oss. Endelig følte jeg faktisk at jeg forsto noe av dette språket. Dere skulle bare visst hvor mange forskjellige lyder det fins i det språket, og vi klarer jo selvfølgelig ikke å uttale noen av de så det kreves trening! Assistenten til læreren vi hadde i dag var utrolig høffelig, men hadde litt problemer med å holde inn lattereren til tider.

Ellers hadde vi fri i dag, ingen planer, kjempe digg selv om vi lagde egne planer ganske så fort etter språkkurset. Meg og Helen møtte en venninne som kom til Phom Penh i går. Det var utrolig kjekt, det er så random eller hva jeg skal si å møte kjente i Kambodsja av alle plasser. På en uke har jeg møtt to stk! Men vi koste oss hverfall veldig. Da tok forresten meg og Helen tuktuk alene, ehhehe. Føler meg som en lite barn igjen da det å ta bussen til byn var veldig stort.

Etter vi hadde møtt Miriam (venninnen vår) dro vi til en park eller noe hvor mange studenter pleier å henge, det var utenfor et universitet. Der møtte vi resten av jentene på teamet, noen jenter fra jenteinternatet og noen av guttene. Der spilte vi litt .. ja hadde jeg bare visst hva det var vi spilte.. Det er veldig populært her i Kambodska, de kaster/sparker på en liten dings som om det skulle vært en ball, men det er ikke en ball, ganske gøy egentlig. Etterpå satt vi bare å koste oss i hverandres nærvær, snakket og ble bedre kjent med navneleker og sånn. Enkelte navn her er så vanskelig! På vei hjem vurderte vi å hive oss bakpå mopedene til gutta, men slapp av mamma, vi tok tuktuk i stedet ;) 


random bilde av meg selv


Genialt konsept, delivery ice cream, litt sånn frozen yoghurt aktig. Har ikke prøvd det da, men skal deffinitivt testes us ;) 


Meg, Helen og Miriam


På egne bein
(Helen sine bilder)

Nå er det akkurat en uke siden vi forlot Norge for å reise til Kambodsja. En uke har på mange måter følt som mange flere uker i og med at vi har opplevd så utrolig masse. Men i dag var første dagen hvor Team Kambodsja sto på egne bein og var ute å vandret alene! Uten lærer, Linda, som nå har reist hjem og uten vår kjære mentor og hennes mann som har passet så godt på oss og vist oss rundt i Kambodsja. Vi hadde leid en tuktuk for hele dagen og benyttet oss derfor av sjangsen til å reise inn til sentrum for å kose oss litt sammen. Tuktuk er forresten fremkostmiddelet vi bruker som oftest her i Kambodsja, det er helt fantastisk! Vi koste oss med is på blue pumkin og vandret langs "the riverside" og så på nattlivet. Kambodsja er jo ikke akkurat det tryggeste stedet å rangle på kveldene, men vi overlevde! Team Kambodsja har forlatt redet! 

SIEM REAP

 

Siden sist har jeg:
- holdt en stor edderkopp
- spist edderkopp
- blitt kræsket i, eller en moped ble smashet opp i bilen vår, helt normalt visst
- vært i Siem Reap
- sett tre kjente templer, blandt annet Angkor Vatt
- badet (endelig)
- solt meg (endelig) alle så rart på oss, veldig uvanlig å sole seg her i og med at de syns det er penest å være hvit
- matet en ape
- opplevd regn som kan sammenlignes med Bergen
- kjørt i over 12 timer
- vært på nattmarked
- lært å tisse uten å sitte meg på dolokket, kommer godt med her

Nå den første uken har vi hatt det litt ferieaktig. Vi har opplevd masse, vært på flere museum, fått en innføring i historien til Kambodska, reist litt og rett og slett kost oss skikkelig. Dette er litt pga. at vi har med oss den ene læreren vår som er med første uken for å få litt mer info om arbeidet her i Kambodsja, men og for å få en innføring i landet. Men oppi alt dette flotte har vi også sett vonde ting, og det skal bli spennende å få større innsikt og mulighet til å hjelpe pittelitt til med dette nå etterhvert. På lørdag begynner vi med språkkurs, Khmer er kjempe vanskelig men det går seg vel til etterhvert. 

hits