desember 2012

1 YEAR

Godt nyttår folkens!
            Jeg håper dere alle har hatt en fin julefeiring og en koselig romjul og er nå klar til å ta fatt på det nye året som står i vente. 

Nyttårsaften er en kjekk dag som gjerne tilbringes sammen med venner eller familie. Man reflekterer over året som har gått og setter seg gjerne mål for det kommende.

For meg er nyttårsaften nå blitt til noe mer enn det, det var nemlig da Håkon og jeg ble kjærester på ordentlig. 2012 fikk altså en kjempe fin start for min del.

Jeg er kjempe heldig som får være sammen med min bestevenn. Vi finner på så masse kjekt i lag, både når vi er alene og med andre venner. Han er alltid trofast, omsorgsfull og tålmodig med meg. Han er også kjempe morsom, ingen andre får meg til å le mer enn han.


Som dere vet er jeg i Kambodsja nå, og Håkon i Brasil. Vi har vært borte fra hverandre i litt over to måneder og har litt over to måneder igjen. Kjipt at vi ikke får være med hverandre i dag, men det kommer nok maange flere "runde dager" oss i vente så det skal nok gå fint.

Jeg savner han kjempe masse og gleder meg skikkelig til å se han igjen, men jeg tror dette er en god og lærerik prøve ;) 

VIDEO: JUL PÅ JOY

Vi feiret som sagt jul på dagsenteret vi jobber på. Denne dagen prøvde jeg meg også litt fram med filmmulighetene på kameraet mitt. Nå har jeg satt det sammen til en liten filmsnutt. Var gøy å leke seg litt, men det kan nok bli enda bedre med litt øving :)

joy from Solveig Pedersen on Vimeo.

EN ANNERLEDES JUL

Vi hadde en fantastisk fin julefeiring 24.desember her i Kambodsja, men nesten enda kjekkere var da vi feiret jul med barna på dagsenter vi jobber på.

Det var en lang dag med mye aktiviteter og mange unger. Vanligvis er halvparten av barna der på morgenen og andre halvparten på ettermidagen.
Vi hadde aktiviteter for dem, som: fiskedamm, frakting av vannballong på hode, fargelegging, sang og dans. De fikk også vietnamesisk mat som vi var med å lagde. Midt på dagen hadde vi en liten pause da barna dro hjem for å ta på seg finstasen og hente foreldrene som kunne få lov til å være med. I pausen var vi så sliten av noen av oss tok en Kambodsjansk en og sov en god stund midt på flisegulvet.
Da barna kom tilbake var det pyntet til fest inne og ute. Som jeg har nevnt tidligere har vi fått laget t-skjorter til barna som julegave, jeg var veeldig skeptisk til at de skulle passe så jeg var ganske nervøs da barna kom. Men jammen santen gikk det seg til, var to gutter som måtte få to t-skjorter vi egentlig skulle gi til lærerne som da var ganske så store, men det gikk jo fint. Alle ble kjempe glad og de så veldig fine ut i de. 

Jeg er så heldig som får jobbe med disse fantastiske barna, de er virkelig skjønne og greie! 

 

Barna i t-skjortene:


Guttaboys

BATMAN

Det har blitt litt julepresanger til meg selv i det siste, blant annet denne batman t-skjorten jeg fant på marked i går. Såppas må man vel unne seg når man er vekke fra familie, venner og kjæreste i julen.

SUPERMANN&PRINSESSESUPERHERO

De to siste ukene har jeg holdt på med et kjempe gøyt prosjekt.
Siden det nærmet seg jul, hadde jeg veldig lyst til å gi noe til barna på dagsenteret jeg jobber på, så jeg designet to typer t-skjorter til dem. Etter å ha kommet fram med forslaget til resten av teamet om å få laget supermann og prinsesse t-skjorter til barna og alle var med på dette var det bare til å sette i gang med å skaffe t-skjorter. Det var ikke bare-bare å finne 40 lyserosa og  60 t-skjorter. Men til slutt fant vi noen som kunne produsere for oss. Det var mye styr med hvilke størrelser vi skulle velge og slikt, og jeg må si jeg fortsatt er litt nervøs om alle t-skjortene passer. Etter vi hadde hentet de 100 t-skjortene måtte de rett til trykkeriet for at vi skulle få de igjen i tide, og det gjorde vi!
   Jeg ble veldig fornøyd, og gleder meg kjempe mye til å dele de ut til ungene på tirsdag da vi skal feire jul med dem. Jeg tror de kommer til å bli kjempe glad, guttene elsker superhelter og alle jentene har prinsesse-sekker i tillegg til at de ikke har så masse klær.

JULFORBERDELSERHer er en fin liten guttunge i helsetrøye fra Kambodsja. Vet ikke om han kommer så langt med det løperhjulet på de veiene her, men det så nå ut som han koste seg med det :) 

I disse dager er det mange juleforberedelser på gang. Vi skal til sammen feire jul fire ganger her nede, en er overstått, tre igjen. Vi feiret jul med hundre barn i slummen forrige uke, 23.desember skal vi feire jul med ungdommene på internatene, 24.desember feirer vi jul for oss selv og 25.desember feirer vi jul med barna på dagsenteret vi arbeider på. Når vi skal feire jul med ungdommene må vi fremføre noe (sang, dans eller drama) og med barna skal vi også ha litt program. Så nå øver vi til innslag med sang og drama, planlegger julemiddag og julebakst. Julegavene er heldigvis, endelig i boks. Så nå kan julen SNART komme.

Vi er heldige som får feire såå mange ganger at Jesus ble født! WUHU!Being sick makes you miss home


Jeg er alltid kjempe "fin" på håret når jeg er syk. 

I dag da jeg var på jobb og hadde matte med 3.klassingene i andre time, følte jeg meg plutselig veldig uvell. Jeg satt og fargelagte og snakket med den andre læreren da jeg til slutt bare måtte legge alt fra meg og konsentrere meg om å ikke kaste opp. Å spy er nemlig det værste jeg vet om, ikke bare det å spy selv, men å se og høre andre spy også. Be meg gjerne om å ta en diare-bleie på sykehjemmet eller rense et heftig sår, men spy, nei det holder jeg meg unna. Til slutt fant jeg ut at dette var en lost case, så jeg fortet meg ned i 1.etg. for å finne et toalett. Jentedoen var selvfølgelig opptatt så jeg skyntet meg inn på guttedoen. Her i Kambodsja har de som oftest ikke toalett som vi kan sitte på som vi har i Norge, men toalett som er i gulvet. Så jeg lå meg på gulvet og satte i gang..
Det var selvfølgelig ikke lys inne på toalettet heller så jeg måtte ha døren oppe for at jeg skulle se noe som helst. Stakkars ungene som måtte høre på, hehe.

 Heldigvis jobber jeg med noen utrolig flotte mennesker og de sørget for at jeg fikk i meg drikke og komt meg trygt hjem. 

Jeg er egentlig svært sjeldent syk og hadde håpt på at jeg skulle komme meg gjennom oppholdet her i Kambodsja uten noe matforgiftelse eller noe som helst. Jeg var tross alt den eneste som var frisk for to uker siden da alle de andre jentene var sengeliggende. Men nå var det visst min tur også.

Siden sykdom sjeldent rammer meg føles det også som verdens undergang når det først skjer; og mye verre er det når man er på andre siden av jordkloden fra sitt hjem. Her var det ingen pappa som flettet håret mitt mens jeg kastet opp eller mamma som visste hva jeg burde drikke. Heller ingen kjæreste som kunne trøste meg og passe på meg så jeg hadde det godt. 

Heldigvis føler jeg meg litt bedre nå (som dere sikkert skjønner utifra bildene) og jeg satser på å være helt frisk og fin i morgen :) 

 

"A joyful heart is good medicine, But a broken spirit dries up the bones."

Proverbs 17:22 

 

Being happy isn't about what you have. It's about the thoughts you have.


I går feiret vi jul med 100 barn i slummen. Det var masse aktiviteter og underholdning for dem. Vi sang blant annet en sang for dem, noe vi selvfølgelig fikk beskjed om å gjøre rett før. Etterpå fikk de alle gaver og mat. Virket som de alle koste seg. Det var kjekt å se hele nabolaget samle seg, det var folk i alle aldre, fra nyfødte babyer til besteforeldre som ikke lenger har en eneste tann.

Hver gang vi er ute i mindre fine strøk blir jeg like overrasket. Det er utrolig å tenke på at folk bor som de gjør, men det er fantastisk å se hvilken livsglede de har til tross for dette.


BURGUNDERRØD


 Jeg har hatt en kjempe fin dag her i Kambodsja. Jeg jobber ikke på dagsenteret om fredagene denne måneden, i tillegg var det ikke fotokurs i dag heller så hadde helt fri fra jobb. Men vi hadde vår siste Khmer-time, takk og lov. Jeg syns det er kjempe vanskelig å lære språk på skolemåte, foretrekker å lære det ved å snakke med barna f.eks. 

Det nærmer seg jo jul, så vi dro til et shopping senter for å handle litt julegaver til hverandre. Der fant jeg også denne enkle men kjempe fine kjolen. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle finne et klesplagg her i Kambodsja som passer og er fint! Her er alle så utrolig små, og jeg har store problemer med å finne klær i min størrelse. Men nå var jeg veldig heldig med denne kjolen syns jeg, de hadde den i svart og så fikk nesten lyst å kjøpe den også, hehe! 

Santa Lucia

 

Siden det er 13.desember i dag og Santa Lucia, bestemte vi oss for å gå santa lucia tog på gutteinternatet som ligger rett ved huset vårt. Som jeg har nevnt tidligere har vi god kontakt med disse, da mentoren vår driver dette kristne internatet. 

Etter vi hadde spist en god og deilig middag hev Melissa og jeg oss på to litt tvilsomme sykler for å kjøre til bakeriet (første sykkeltur i Kambodsja, yey!) og kjøpe noe som kunne tilsvare lussekatter. Vi har  ikke stekeovn her så vi kunne desverre ikke bake dem selv. Vi endte opp med donuts, hehe. 

Da kvelden nærmet seg begynte vi å gjøre oss klare. Julepyntet vi hadde pyntet leiligheten med, endte opp i håret, og hvite kjoler ble tatt på. De fire eneste telysene vi har i denne leiligheten (adventslysene våre) ble også tatt i bruk. Etter en gjennomgang av santa lucia-sangen var vi klare!

Lysene ble slukket i hele bygningen, vi gikk inn på alle rommene i alle etasjene og sang og leverte ut "lussekatter". Ingen skjønte noenting da vi kom og ble helst stresset da de ikke hadde ryddet rommet, som om vi har det noe ryddigere..  Men de syntes det var kjempe kjekt og artig, og hadde aldri sett noe lignende.

KHMER LETTERS

De har så masse fint i butikken på Daughters. I helgen slo jeg til å kjøpte tre fine knagger som jeg skal ha på veggen i gangen når jeg en gang kjøper meg en fin hvit leilighet eller hus, hehe. Fikk også kjøpt meg en singlett og et nett med Khmer-skrift på. På singletten står det "love", på nettet står det "hope". Det er fine suvenir jeg kan ta med hjem, er ikke noe fan av sånt dill og dall som mange andre liker å kjøpe som suvenirer. Jeg er kjempe fornøyd.Hoppestrikk og Frisbee på Joy

En liten oppdatering fra Kambodsja. 

 Nå er en kjempe deilig langhelg akkurat over. Vi fikk blant annet besøk av mentor som hadde gruppe og indivudualsamtaler med oss. I den internasjonale kirken som vi går i, var det full julestemning med korsang og julespill. Vi har også anskaffet oss et fint, lite plastikkjuletre som vi har satt opp i "stuen". Det var selvfølgelig ferdigpyntet da vi kjøpte det.

Ellers koser vi oss fortsatt på jobb med engelsk, matte og pianotimer. Slitsomt er det selvfølgelig til tider spesielt når vi har undervisningen helt alene. Etter jul slutter en av lærerne og da har vi ikke lenger tolk eller andre lærere i klassene vi har, da står vi på egne bein.  

I dag prøvde jeg å grave fram mine gamle hoppestrikkferdigheter fra barndommen så jeg kunne lære dette til barna. Utrolig nok husket jeg ingenting, men etter et google-søk fikk jeg opp noen kjente hoppeleker. Dette slo godt ann både hos jentene og guttene, men det var litt kaos da alle ville hoppe samtidig og ikke ville vente på tur. 

 Frisbee'n vår fikk også tatt seg turen til Joy of Cambodia i dag. De klarte selvfølgelig å sette den fast i et tre bl.a. Ungene som klatret opp for å hente den, kom fort ned igjen da de fant ut at det var en hel sverm av maur som fikk de til å klø noe voldsomt. Men frisbeen kom ned til slutt etter mange kreative forsøk på å få den ned igjen. Akkurat nå ligger den på taket..

COMFORTDAUGHTERS: changing lives for victims of trafficking in Cambodia

Lysom, kordinatoren vår her i Kambodsja hadde bursdag på torsdag, og siden hun har gjort så utrolig masse for oss og alltid stiller opp syntes vi hun fortjente en fin gave. Vi tok henne derfor med på Daughters hvor vi spiste lunch og fikk spabehandling. 

        Det er noe helt spesielt med Daughters, jeg får bare en skikkelig god følelse av å være der. Har sikkert fortalt om konseptet før, men forteller det igjen. Daughters er en organisasjon som hjelper jenter som er utsatt for sex-trafficking, ut av situasjonen de er i. Dette gjør de på forskjellige måter, bl.a. ved å gi dem undervisning og kunnskap som kan brukes for å komme ut i arbeid, de får rådgivning, muligheter for å delta på kreative kurs som: hip hop dansing, fotoklasser, musikktimer, designkurs osv. Worshops, osv. Les mer om dette HER

På Daughters-senteret vi var å besøkte i dag har de en kafè, spa-avdeling og butikk, her jobber jenter som har komt seg ut av trafficking-industrien. All inntektekten på senteret går til organisasjonen og lønn til jentene. Her er det god kvalitet på alt, maten er kjempe deilig, spabehandlingen er den mest profesjonelle vi har opplevd her i Kambodsja, og i butikken har de utrolig mye fint. Både maten, spabehandling og det som blir solgt i butikken er dyrere enn det man ellers kan kjøpe her i Kambodsja. Det er en fairtrade virksomhet og det gjør at jentene får en høyere lønn enn det de ville fått på lignende arbeidsplasser andre steder her i Kambodsja. Dette er et utrolig bra konsept!

Besøk gjerne nettisden deres for mer informasjon.  

BRAID & LONG SKIRT
WUHU, to outfits på to dager, det må jeg si, hehe.
 Går bare med lange skjørt for tiden. Hvis vi skal gå med shorts/bukse på jobb må den EGENTLIG være under knærne og det er ikke jeg særlig fan av, så da fungerer det fint med skjørt. 

Ellers har jeg det ekstra kjekt på jobb for tiden. Merker at de ungene begynner å bety mer og mer for meg for hver dag som går. De er alle så herlige og gir meg så mye glede og energi. Jeg har det så kjekt med dem, både når vi er ute å leker og i timene. Jeg har sagt det før, men det er så gøy å se hvordan de finner glede i så små ting som de gjør, og hvor utrolig giret de er på å lære! I tillegg er det fasinerende hvor bra vi kan kommunisere til tross for at jeg så vidt kan språket deres. Nei, vil ikke tenke på hvordan det blir å dra fra dem. De er rett og slett en stor velsignelse :) 


Rom.9.16
Så kommer det altså ikke an på den som vil eller anstrenger seg, men på Gud som viser godhet. 
(liten påminning) 

LEOPARD
Da jeg var i Thailand kjøpte jeg dette omslagskjørtet, jeg syns det var så praktisk og fint at jeg kjøpte et til lignende i svart og hvitt. Jeg er kjempe glad i leopard og klarte selvfølgelig ikke å ta med meg noe annet enn en truse med leopard-print, så da var det jo greit å få inn litt leopard i klesskapet her nede i Kambodsja, hehe.

I går fikk vi opp julelys i leiligheten, jeg må si det hjalp litt på julestemningen men tviler på at den julestemningen kommer til å bli komplett noen gang. Heldigvis handler ikke jul hovedsaklig om snø, julekaker, juletre og julepynt, men Jesus! Så det blir nok jul på oss også ;)

 

SOMMER I DESEMBER

Da var vi tilbake fra Koh Chang dere. Det var en utrolig deilig ferie, vi solte oss på lange hvite strender under palmetrærne og badet i varmt og deilig vann. I begynnelsen var vi alle røde, undervurderte solens styrke da det var helt overskyet første dagen. Etterhvert gikk fargen sagte men sikkert over til brunfarge og vi er alle fornøyd med det. Vi spiste også masse deilig mat, litt thai (kjempe sterkt) men det ble for det meste vestlig mat. 

Her var vi ved tempelet hvor det var en stor feiring. Det var satt opp mange boder, noen damer danset, det luktet røkelse over hele området og munker var å se overalt. Mange solgte disse blomsterdekorasjonene vi har på bildene over. Disse skulle vi sette på havet etter vi hadde tent lyset og røkelsen som var satt oppi. Da vi satt de på havet skulle vi ønske oss noe, og hvis lyset ikke slukket og ikke fløt inn igjen til land hadde liksom havet akseptert ønsket, og det skulle visstnok gå i oppfyllelse. Hehe, selvfølgelig fløt alle blomstene inn igjen. Men hele greien var kjempe koselig til tross for at det hele er oppspinn ;) 

Vi var også på en båttur hvor vi stoppet ved fire forskjellige småøyer i nærheten av øyen vi bodde på. Her snorklet vi og fikk sett masse forskjellige og fargerike fisk. Jeg har så og si aldri snorklet før så det var en artig opplevelse.

Selv om det er deilig med sol og varme så savner jeg Norge og vinterværet hjemme nå i juletider, det må jeg si. Blir ikke så mye julestemning her, men i helgen skal vi handle julepynt, så kanskje det blir en endring på det da.

Ellers hadde vi en meget dramatisk hjemreise, må innrømme at jeg var ganske redd der og da. Dere kan lese om det på Kambodsja bloggen HER hvis dere er interesert :)  

hits